By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Ακρίβεια: «Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό – Στο κυνήγι των προσφορών οι καταναλωτές
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Ειδήσεις > Οικονομία > Ακρίβεια: «Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό – Στο κυνήγι των προσφορών οι καταναλωτές
ΟικονομίαΕιδήσεις

Ακρίβεια: «Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό – Στο κυνήγι των προσφορών οι καταναλωτές

Sofia Veiou
Sofia Veiou 15 Μαΐου 2024
Share
3 Min Read
SHARE

Ακρίβεια: «Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό – Στο κυνήγι των προσφορών οι καταναλωτές

Τον οικογενειακό προϋπολογισμό συνεχίζει να «ροκανίζει» η ακρίβεια αφού οι τιμές σε βασικά αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραμένουν υψηλές.

Οι περισσότεροι καταναλωτές είτε «κυνηγούν» τις προσφορές των προϊόντων, είτε μειώνουν την κατανάλωση αφού λόγω των ανατιμήσεων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Σε ρεπορτάζ που παρουσίασαν τα Dnews για τον πληθωρισμό του Απριλίου διαπιστώνεται ότι η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 3,1% τον μήνα Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, προήλθε μεταξύ άλλων κυρίως από αυξήσεις των δεικτών κατά:

* 5,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ρύζι, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερόαναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια.

Ενδεικτικά όπως αποτυπώνεται και από το επιτόπιο φωτορεπορτάζ του Dnews οι τιμές όπως στα κρέατα, στο ρύζι και σε ορισμένα γλυκά, είναι απαγορευτικές για το καταναλωτικό κοινό.

Το φιλέτο κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής κοστολογείται στα 18,80 ευρώ το κιλό και με την προσφορά έχει μειωθεί στα 15,04 ευρώ. Η πανσέτα το κιλό είναι στα 6,50 ευρώ. Ρύζι καρολίνα γνωστής ετικέτας το οποίο καλλιεργείται στην Ελλάδα στοιχίζει 4,36 ευρώ το κιλό. Τα παγωτά ξεκινούν από 5 ευρώ το κιλό ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα με τις γεύσεις φτάνουν ακόμα και τα 45 ευρώ το κιλό.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους μιλώντας στο Dnews εκφράζουν την αγανάκτηση τους, λέγοντας ότι πλέον αδύνατον ακόμα και στο να αγοράσουν βασικά προϊόντα.

«Δεν θέλω να σχολιάσω ούτε τα καλάθια, ούτε τα μέτρα κατά της ακρίβειας γιατί είναι για γέλια. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πλέον ερχόμαστε στο σούπερ μάρκετ και δεν μπορούμε να πάρουμε προϊόντα που είναι αναγκαία. Κρέας, γάλα, τυριά, φρούτα, δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε όλα μαζί. Κάθε φορά επιλέγουμε κάποια από αυτά. Είναι ντροπή. Για απορρυπαντικά, καθαριστικά δεν το συζητάω καν.», αναφέρει η κα. Δέσποινα.

 

Το κόστος στέγασης και ενέργειας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες

Υπενθυμίζεται οτι σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2023 και το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μόλις για 19 ημέρες για το 60,7% των νοικοκυριών, με τους περισσότερους να έχουν επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

«Πλέον πάμε στο σούπερ μάρκετ και φεύγουμε με μία μικρή σακούλα που την έχουμε πληρώσει όσο δίναμε κάποτε για τρεις σακούλες γεμάτες με προϊόντα. Μην ξεχνάμε όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η ενέργεια, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί, όλα μαζί. Ο μισθός εξαφανίζεται μέσα σε δύο εβδομάδες. Είναι αδύνατον να επιβιώσεις χωρίς μα χρωστάς», υποστηρίζει ο κ. Γιάννης στο Dnews.

 

dnews.gr

 

You Might Also Like

Σχέδιο επιτάχυνσης πλειστηριασμών: Τι αλλάζει στις ανακοπές

Καλοκαιρινό ηλεκτροσόκ! +60% η τιμή του ρεύματος

Άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές για έναν στους 2

Ημαθία: Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό στην Εγνατία στο ύψος Κλειδίου

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια με τον θεσμό της διαμεσολάβησης

TAGGED:Must Read
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Βέροια: Το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “ΑΜΛΕΤ” στο Άλσος (25/7/24)
Next Article Η κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο των δράσεων της ΕΕ – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Κυνήγι για παλιά χρέη στην Εφορία- Πότε και πώς “παγώνουν”

9 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

ΔΥΠΑ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους- Όλες οι λεπτομέρειες

6 Ιουνίου 2025
ΠολιτισμόςΒέροιαΗμαθία

“5 γενιές, μια αλυσίδα” – 70 Χρόνια Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

2 Ιουνίου 2025
ΠολιτικήΗμαθία

Απ. Βεσυρόπουλος: Ανακαινίζονται 8 σχολεία της Ημαθίας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Μ. Γιαννάκου»

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Όλες οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις!

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Άγγιξαν τα 50 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!

31 Μαΐου 2025
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?