Προς τα 800 ευρώ θα κινηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, αντί των σεναρίων για τη διαμόρφωσή του σε επίπεδα μεταξύ 750 – 780 ευρώ.
Η μεγαλύτερη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, εντάσσεται στο πλαίσιο των αλλαγών στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, που επιφέρει το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ήδη το ΚΕΠΕ υπέβαλε στο υπουργείο Εργασίας την εισήγησή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού μεταξύ 4,5% και 7,75%. Νωρίτερα το ΚΕΠΕ είχε συγκεντρώσει τις εισηγήσεις των κοινωνικών φορέων, με τις θέσεις τους για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, πριν το δυστύχημα, σήμερα, Παρασκευή 3 Μαρτίου, επρόκειτο να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφάσιζε, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εργασίας, το εύρος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, λόγω του τραγικού γεγονότος, αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Με βάση τις προτάσεις που περιέχει η εισήγηση του ΚΕΠΕ ο κατώτατος μισθός, που αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενους, θα αυξάνονταν από 40 – 70 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 750 – 780 ευρώ, από τα 713 που είναι σήμερα.
Το πιο πιθανό ποσοστό μεταβολής ήταν το 7,75%, που είναι και το ποσοστό αύξησης των συντάξεων, από την 1η Ιανουαρίου 2023, που θα σήμαινε ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωνόταν σε 768 ευρώ, αλλά τώρα ανατράπηκαν οι σχεδιασμοί.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες το ποσοστό μεταβολής θα παραμείνει στο 7,75%, αλλά θα συνδυαστεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε το τελικό όφελος για τον εργαζόμενο να αντιστοιχεί σε 800 ευρώ.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ικανοποιεί και το αίτημα των επιχειρήσεων, ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα από την αύξηση των ονομαστικών κατώτατων αποδοχών.
Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, απομένει μια μείωση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων για να καλυφθεί το όριο των 5 μονάδων που είχε τεθεί το 2019, καθώς έχει γίνει ήδη μείωση κατά 4,4 μονάδες. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση θα είναι μεγαλύτερη των 0,6 μονάδων.
Τι πρότειναν οι φορείς
Οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς στις εισηγήσεις τους που υπέβαλαν στο ΚΕΠΕ, για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού πρότειναν τα ακόλουθα:
Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση μεταξύ 3 – 5% κατ’ ανώτατο επίπεδο.
ΣΕΒ: Πρότεινε αύξηση μεταξύ 5% και 6%.
ΙΟΒΕ: Η μέγιστη αύξηση να είναι μέχρι 6%.
ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ: Αύξηση στα επίπεδα του 5% και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Η αύξηση να κυμανθεί από 8% έως 10%.
ΙΝΣΕΤΕ (τουρισμός): Η αύξηση να μην υπερβεί το 5,5%.
ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Πρότεινε ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 15,8% και να διαμορφωθεί στα 826 ευρώ.