Συστηματικότερος έλεγχος στις τραπεζικές καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου, φοροφυγάδων, καθώς και προσώπων ή εταιρειών που ελέγχονται από τις φορολογικές υπηρεσίες δρομολογεί η ΑΑΔΕ.
Οι νέου τύπου έλεγχοι θα γίνονται με την πλήρη αξιοποίηση του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, στο οποίο συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων.
Στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπεται ότι μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2022, θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενώ θα διευρυνθεί η εφαρμογή του και σε άλλα υπόχρεα πρόσωπα.
Συγχρόνως, όπως αναφέρει το sofokleousin, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, μέσα στον Δεκέμβριο του 2022, θα γίνει επικαιροποίηση του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, με τα νεότερα στοιχεία, που θα αποστείλουν οι τράπεζες.
Η τήρηση Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών στην Α.Α.Δ.Ε., αποσκοπεί στην παροχή πληροφορίας πλήθους ελεγχόμενων και στη μαζική επεξεργασία των δεδομένων, με σκοπό τη διεξοδικότερη και ταχύτερη ολοκλήρωση των ελέγχων που διενεργούνται από τη Φορολογική Διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ λαμβάνει, με τρόπο μαζικό και αυτοματοποιημένο, στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς πληρωμών, επενδυτικών προϊόντων και δανειακές συμβάσεις ελεγχόμενων από την Α.Α.Δ.Ε. φυσικών ή νομικών προσώπων και οντοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων των αλλοδαπών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος που παρέχουν και εκτελούν υπηρεσίες πληρωμών στην Ελλάδα, καθώς και από τις εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικές εταιρείες.
Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζουν τα υπόχρεα πρόσωπα, τηρούνται σε βάση δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε. μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης να βεβαιώσει φόρο στη βάση των σχετικών προς έλεγχο υποθέσεων και προωθούνται κατόπιν επεξεργασίας στις ελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. με ασφάλεια και ταχύτητα μέσω ειδικής μηχανογραφικής εφαρμογής.
Στόχος είναι η ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής.
Ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί για τις φορολογικές αρχές το Α και Ω στους φορολογικούς ελέγχους, μέσω των οποίων αναζητούνται:
- Κρυφά και αδήλωτα εισοδήματα φυσικών προσώπων.
- Συναλλαγές επιχειρήσεων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία.
- Προσωπικές καταθέσεις επιχειρηματιών.
- Εμβάσματα με αποδέκτες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η αξιοποίηση των ελέγχων των τραπεζικών λογαριασμών, έδωσε την ευκαιρία στην ΑΑΔΕ, να «τσιμπήσει» χιλιάδες φορολογούμενους με αδήλωτα εισοδήματα ενώ έχει αποκαλύψει χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης.
- Διαβάστε επίσης:
Δυο νέες ταινίες του Hollywood με γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία