Ημαθία: Στέρεψε ο Μεγάλος Λάκκος Γιαννακοχωρίου
«Νερό τέλος». Με αυτήν τη δραματική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ΤΟΕΒ Νάουσας γνωστοποίησε στους παραγωγούς της περιοχής ότι εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και του ξηρού χειμώνα στέρεψε η υδατοδεξαμενή στον λεγόμενο Μεγάλο Λάκκο ή Μεγάλο Ρέμα, Γιαννακοχωρίου.
Ο Οργανισμός είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για τη μείωση των αρδευτικών αποθεμάτων σε όλον τον κάμπο εδώ και αρκετές ημέρες, κηρύττοντας, μάλιστα, την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα, για τον Μεγάλο Λάκκο του Αγροκτήματος Γιαννακοχωρίου, που βρισκόταν ένα στάδιο πριν από τη στράγγισή του, έλαβε έκτακτα μέτρα προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην άρδευση των καλλιεργειών που είχαν ακόμη καρπό προς συγκομιδή.
Πλέον, η κατάσταση είναι τραγική.
Η υδατοδεξαμενή στέγνωσε παντελώς από νερό, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι όσα λίγα αποθέματα υπήρχαν μέσα στο Μεγάλο Ρέμα εξαντλήθηκαν λόγω άρδευσης, αλλά και υψηλών θερμοκρασιών, σε μόλις έξι ημέρες. Χαρακτηριστικές είναι οι σχετικές φωτογραφίες, που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Το πώς ήταν η υδατοδεξαμενή στην αρχή της αρδευτικής περιόδου, πώς πριν από μερικές ημέρες και πώς σήμερα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΤΟΕΒ Αγροκτήματος Ναούσης, Θωμά Μπλιάτκα, στέρεψαν και οι πηγές, αλλά και οι υδατοδεξαμενές. «Ειδικά το χωριό στο αγρόκτημα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς στέρεψε και η πηγή και οι υδατοδεξαμενές.
Πήραμε έκτακτα μέτρα πριν από σχεδόν έναν μήνα, μειώνοντας τον χρόνο άρδευσης, κάνοντας περιπολίες για τις αρδεύσεις ή την αλλαγή ωραρίου.
Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει βρέξει και σήμερα σταματήσαμε την άρδευση για δύο ημέρες, μήπως τυχόν γεμίσουν με τα λιγοστά νερά που υπάρχουν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπλιάτκας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα λίγα αποθέματα υπήρχαν μέσα στο Μεγάλο Ρέμα εξαντλήθηκαν λόγω άρδευσης, αλλά και υψηλών θερμοκρασιών, σε μόλις έξι ημέρες
Πέρυσι, η κατάσταση ήταν διαφοροποιημένη, καθώς νερά υπήρχαν και δεν είχε δημιουργηθεί κανένα ζήτημα στην άρδευση των καλλιεργειών. Αντίθετα, φέτος, οι παραγωγοί εκπέμπουν «SOS» προκειμένου να σωθεί το φυτικό κεφάλαιο.
«Η περιοχή στο Γιαννακοχώρι είναι κατά 95% καλλιέργειες κερασιάς, που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό. Η όλη μας προσπάθεια είναι να σωθεί το φυτικό κεφάλαιο, να σωθούν τα δέντρα και να μην ξεραθούν. Μιλάμε για μια σχετικά μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση, περίπου 3.700 στρεμμάτων», σημειώνει ο διευθυντής του τοπικού ΤΟΕΒ.
Κατά τον κ. Μπλιάτκα, παλαιότερα είχε γίνει μελέτη για μια νέα γεώτρηση, την οποία θα χρηματοδοτούσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι σχετικές εργασίες είχαν γίνει, αλλά κόλλησε στο θέμα του εξοπλισμού.
Πηγή: www.ypaithros.gr