Εκλογές στη Γαλλία: Ανατροπή με πρωτιά Αριστεράς και ήττα Λεπέν – Εβδομάδα-θρίλερ με διαβουλεύσεις Μακρόν για σχηματισμό κυβέρνησης
Ανατροπή με πρωτιά του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου, με δεύτερο το κεντρώο μπλοκ “Μαζί” του Εμανουέλ Μακρόν και τρίτη θέση για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν δείχνουν τα αποτελέσματα του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι η ακροδεξιά θα αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, έστω και χωρίς αυτοδυναμία, στη νέα Εθνοσυνέλευση.
Η τακτική συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου με την κεντρώα παράταξη “Μαζί” καταφέρνει έτσι τον στόχο της δημιουργίας αναχώματος στην πολιτική κυριαρχία της Άκρας Δεξιάς στη χώρα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας (01.30 της Δευτέρας ώρα Ελλάδος), έχουν κριθεί 566 από τις 577 έδρες της νέας Εθνοσυνέλευσης.
Τα κόμματα λαμβάνουν:
Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Αριστερά – Κεντροαριστερά): 177 έδρες
“Μαζί” (Κέντρο): 165 έδρες
Εθνικός Συναγερμός και σύμμαχοί του (Ακροδεξιά): 141 έδρες
Ρεπουμπλικανοί (παραδοσιακή Δεξιά): 45 έδρες
Ανεξάρτητοι της Δεξιάς: 15
Ανεξάρτητοι της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς: 12
Ανεξάρτητοι του Κέντρου: 6
Τοπικιστικά ρεύματα, άλλοι: 5
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο με βάση και τα τρέχοντα αποτελέσματα exit poll, οι βασικές πολιτικές παρατάξεις αναμένεται να λάβουν, σε σύνολο 577 εδρών (όριο αυτοδυναμίας οι 289 έδρες):
Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 177 – 192
Μαζί: 152-158
Εθνικός Συναγερμός και σύμμαχοί του: 138 – 145
Ρεπουμπλικανοί: 63 – 67
Άλλες δυνάμεις (“αντάρτες” ή ανεξάρτητοι υποψήφιοι): 21
Εντός του μπλοκ του Νέου Λαϊκού Μετώπου, η “Ανυπότακτη Γαλλία” του Μελανσόν κινείται μεταξύ 73 και 80 εδρών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα μεταξύ 60 και 64 εδρών, ενώ οι Οικολόγοι λαμβάνουν μεταξύ 33 και 36 εδρών. Το Γαλλικό ΚΚ λαμβάνει 11 έως 12 έδρες.
Εντός της κεντρώας συμμαχίας, η “Αναγέννηση”, κόμμα στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος Μακρόν λαμβάνει 95 έως 98 έδρες, το MoDem 32 έως 34 και οι κεντροδεξιοί ορίζοντες του Εντουάρ Φιλίπ 25 έως 26 βουλευτές.
Στο ακροδεξιό μπλοκ, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν λαμβάνει 124 έως 128 βουλευτές και η φράξια των δεξιών “Ρεπουμπλικανών” που συνεργάστηκε μαζί τους υπό τον Ερίκ Σιοτί λαμβάνει 14 έως 17 βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία διεξάγονται με σύστημα δύο γύρων, σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Όσοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν στο α’ γύρο άνω του 12,5%, προκρίνονται στον β’ γύρο (εάν κανείς δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 50% συν μία ψήφο, οπότε εκλέγεται αυτόματα βουλευτής από το α’ γύρο). Έτσι, στον β΄ γύρο πολλές φορές συμμετέχουν τρεις ή πιο σπάνια και τέσσερις υποψήφιοι.
Εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM
Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM.
Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης.
Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές.
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές.
Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.
Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.
Ελιζέ: Ο Μακρόν θα περιμένει τη νέα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης – Δεν θα κάνει δηλώσεις απόψε
Ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας θα περιμένει την οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας Εθνοσυνέλευσης “προκειμένου να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις”, τόνισε λίγο μετά τις 21.30 ώρα Ελλάδος το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.
Εξ ου και ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δηλώσεις απόψε, συμπλήρωσε το Ελιζέ.
Την παραίτησή του θα υποβάλει ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν τη Δευτέρα, αλλά ότι “θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του όσο το απαιτεί το καθήκον”.
“Δεν επέλεξα αυτή τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, ωστόσο αρνήθηκα να υποκύψω και να μην παλέψω”, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης από το πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι το κεντρώο στρατόπεδό του “κράτησε”, αποκτώντας “τριπλάσιους βουλευτές από αυτούς που έδιναν ορισμένες εκτιμήσεις στην αρχή αυτών των εκλογών” και κατατασσόμενο στη δεύτερη θέση, πίσω από το αριστερό μπλοκ και μπροστά από τον Εθνικό Συναγερμό.
“Το να είμαι πρωθυπουργός είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου”, συνέχισε απευθυνόμενος στους Γάλλους, προτού σημειώσει ότι το κεντρώο στρατόπεδο δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία και δήλωσε: “Έτσι, πιστός και ακολουθώντας τη δημοκρατική παράδοση, αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Προφανώς θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου όσο απαιτεί το καθήκον μου”, πρόσθεσε ο κ. Ατάλ.
“Απόψε ξεκινά μια νέα εποχή”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η μοίρα της Γαλλίας θα παιχτεί “περισσότερο από ποτέ στη νέα Εθνοσυνέλευση”.
Μελανσόν: Ο Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό από την Αριστερά – Θα εφαρμόσουμε μονάχα το πρόγραμμά μας
“Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει”, δηλώνει ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστερής “Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που δίνουν την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία στο αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Ο Μελανσόν χαιρέτισε την εκλογική κινητοποίηση για “την επίτευξη ενός αποτελέσματος που λεγόταν ότι ήταν αδύνατο”, δηλαδή μια νίκη της αριστεράς.
“Ο λαός μας ξεκάθαρα απέκλεισε τη χειρότερη λύση. Σήμερα το βράδυ ο Εθνικός Συναγερμός απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι “μια τεράστια ανακούφιση για εκατομμύρια ανθρώπους που αποτελούν τη νέα Γαλλία”.
“Η πλειοψηφία έκανε άλλη επιλογή για τη χώρα” από την ακροδεξιά, πρόσθεσε ο Μελανσόν, πιστεύοντας ότι από εδώ και πέρα ”η βούληση του λαού πρέπει να επιβεβαιωθεί”. “Ο πρόεδρος πρέπει να δεχθεί” τα αποτελέσματα της αριστεράς, η οποία γίνεται πλειοψηφία στη Βουλή, υπό τη σημαία του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, είπε.
Κάλεσε δε τον κ. Μακρόν να διορίσει νέο πρωθυπουργό από τη συμμαχία των αριστερών κομμάτων: “Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει (…). Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει, είναι έτοιμο για αυτό”, είπε. Σύμφωνα με τον Μελανσόν, η αριστερή συμμαχία “δεν θα εφαρμόσει τίποτα παρά μόνο το πρόγραμμά της, ολόκληρο το πρόγραμμά της”. Ο αρχηγός της Ανυπότακτης Γαλλίας δεν διευκρίνισε ποιος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αναλάβει πρωθυπουργός μιας αριστερής κυβέρνησης.
Λεπέν: Απλώς αναβλήθηκε για λίγο η νίκη μας – Ο Μακρόν δεν στηρίζεται πια πουθενά
Το σημερινό αποτέλεσμα περιέχει τον σπόρο της νίκης μας αύριο, τόνισε η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συνεργασμού της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ήττα – έκπληξη του κόμματός της, που από πρώτο στο α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, πέρασε τρίτο, χάνοντας τόσο από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όσο και από το κεντρώο προεδρικό μπλοκ.
“Ο Μακρόν δεν μπορεί πια να στηριχτεί πουθενά, η νίκη μας απλώς πήρε μια μικρή αναβολή”, τόνισε η ακροδεξιά πολιτικός, που θα είναι υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού για την προεδρία της Γαλλίας το 2027.
Την “ανίερη συμμαχία” Μακρόν – Αριστεράς έδειξε ως υπεύθυνη για την ήττα του ο ακροδεξιός Μπαρντελά
Ο Ζόρνταν Μπαρντέλα, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, καταδίκασε απόψε σε δηλώσεις του την “ανίερη συμμαχία”, που “στερεί από τους Γάλλους μια πολιτική ανάκαμψης”.
Μετά την αναπάντεχη τρίτη θέση στο αποτέλεσμα του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών για τον ακροδεξιό του σχηματισμό, ο Μπαρντελά κατήγγειλε τις “αφύσικες συμμαχίες” μεταξύ του προεδρικού στρατοπέδου και της Αριστεράς, που σύμφωνα με τον ίδιο, οδήγησαν στην ήττα του κόμματός του.
“Δυστυχώς η συμμαχία της ατιμίας και οι εκλογικές διευθετήσεις που έγιναν από τον Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ από τη μία και την άκρα αριστερά στερούν” τους ψηφοφόρους μια κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού, δήλωσε ο κ. Bardella, σε μια επίθεση κατά του δημοκρατικού μετώπου που συνέπηξαν οι αντίπαλοί του από την Αριστερά, το Κέντρο, ακόμη και από τη δημοκρατική Δεξιά για να αποφευχθεί η έλευση της ακροδεξιάς στην εξουσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, “αυτές οι εκλογικές συμφωνίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά του Μελανσόν”.
Ο ευρωβουλευτής, ωστόσο, επαίνεσε “τη δυναμική που υποστήριξε τον Εθνικό Συναγερμό και που τον έθεσε στην πρώτη θέση του α’ γύρου” και του επιτρέπει να αποκτήσει έναν ιστορικά υψηλό αριθμό βουλευτών. “Αντιμετωπίζοντας το ένα και ενιαίο κόμμα απέναντί μας”, είπε, “απόψε ξεκινούν όλα”. “Θα είμαι εδώ, για εσάς, μαζί σας μέχρι τη νίκη. Απόψε, ένα παλιό τείχος έπεσε και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει μια χώρα που έχει αρχίσει να ελπίζει”, κατέληξε.
Εξελέγη βουλευτής ο Ολάντ: “Η Αριστερά νίκησε τόσο την Ακροδεξιά όσο και το κεντρώο προεδρικό μπλοκ” – Δεν ενδιαφέρομαι για τη θέση του πρωθυπουργού, δηλώνει
Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στον β΄ γύρο στην 1η εκλογική περιφέρεια της Κορέζ με 43,29% των ψήφων, θα επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση, όπου εκλεγόταν από το 1988 έως το 1993 και στη συνέχεια από το 1997 έως το 2012, προτού εκλεγεί στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Σε δήλωσή του, ο κ. Ολάντ χαιρέτισε την εκλογή του και την αποτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στην εκλογική του περιφέρεια.
Στη συνέχεια χαιρέτισε τη νίκη του μπλοκ του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου, θεωρώντας την ως αποτέλεσμα της “ενότητας της αριστεράς”, η οποία ανέλαβε τις ευθύνες της στο να αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία, ενώ τόνισε την “ήττα της κεντρώας προεδρικής πλειοψηφίας”. Το αποτέλεσμα της συμμαχίας των αριστερών κομμάτων φέρνει “ικανοποίηση αλλά και ευθύνη”, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς το αριστερό μπλοκ διαθέτει “μόνο σχετική πλειοψηφία”.
Αργότερα, ο τέως επικεφαλής του γαλλικού κράτους δήλωσε ότι “δεν είναι υποψήφιος” για να σχηματίσει κυβέρνηση ως πρωθυπουργός, ωστόσο σκέφτεται “να είναι χρήσιμος” σε θέματα “εξωτερικής πολιτικής”.
“Για να είσαι σε μια κυβέρνηση, πρέπει να είσαι υποψήφιος για την ηγεσία της; Δεν είμαι”, είπε στο BFM-TV. “Πώς μπορώ να είμαι χρήσιμος; Έχοντας τα καθήκοντα που είχα, έχοντας έναν ορισμένο αριθμό απαιτήσεων για την εξωτερική πολιτική της χώρας μου, θα μπορούσα να είμαι χρήσιμος για τη διασφάλιση της διατήρησης των συμφερόντων της Γαλλίας”, πρόσθεσε.
“Δέχτηκα (…) να είμαι υποψήφιος στις εκλογές για να υπηρετήσω την πατρίδα μου, να αποτρέψω την άφιξη της Ακροδεξιάς (…) Δεν ήρθα στην Εθνοσυνέλευση για καμία θέση και το πεπρωμένο μου εκπληρώνεται . Άρα έχω μια πιο εξέχουσα ευθύνη από το να επιδιώκω να καταλάβω μια θέση σε μια κυβέρνηση”, δήλωσε επίσης στο LCI.
Ο Φρανσουά Ολάντ θα είναι ο δεύτερος πρώην αρχηγός του κράτους που θα συμμετάσχει στην Εθνοσυνέλευση, μετά τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν το 1984.
Γκλυκσμάν (Κεντροαριστερά): Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες
Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ευρωβουλευτής της κεντροαριστεράς, επικεφαλής της σοσιαλιστικής λίστας στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βρει την ηρεμία μετά τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει, είπε προσθέτοντας ότι ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία απαιτεί δεκτικότητα στον διάλογο.
Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα. Το κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο, πρόσθεσε.
Φιλίπ με αιχμές κατά Μακρόν: Μεγάλη απροσδιοριστία δημιουργεί το αποτέλεσμα
Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος “Ορίζοντες”, μέρος του κεντρώου προεδρικού στρατοπέδου και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, κατήγγειλε, σε δηλώσεις του, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ως μια “ετερόκλητη εκλογική συμμαχία” στα αριστερά που βρέθηκε στην κορυφή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Με προσεκτική γλώσσα, ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός επέκρινε ξανά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης που αποφάσισε ο Εμανουέλ Μακρόν, η οποία θα έπρεπε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, να οδηγήσει σε “ξεκαθάρισμα” της πολιτικής κατάστασης, ωστόσο προκάλεσε μονάχα “μεγάλη απροσδιοριστία”, σύμφωνα με τον νυν δήμαρχο Χάβρης.
Η απουσία σαφούς πλειοψηφίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την “αξιοπιστία” της χώρας, σύμφωνα με τον ίδιο. Σε αυτό το πλαίσιο, “οι κεντρώες πολιτικές δυνάμεις έχουν ευθύνη την οποία δεν μπορούν να απορρίψουν”, πρόσθεσε, ζητώντας μια “συμφωνία που θα σταθεροποιεί την πολιτική κατάσταση”, αλλά η οποία “δεν μπορεί να κατασκευαστεί ούτε με τον Εθνικό Συναγερμό, ούτε με την Ανυπότακτη Γαλλία”.
Λοράν Βοκιέ (Οι Ρεπουμπλικανοί – γκωλική Δεξιά): Δεν θα υπάρξει κυβερνητικός συνασπισμός ή συμβιβασμός
“Δεν θα υπάρξει συνασπισμός ή συμβιβασμός” από την πλευρά του κόμματος της κλασσικής γκωλικής Δεξιάς της Γαλλίας, “Οι Ρεπουμπλικανοί”, προειδοποιεί ο ηγέτης τους, Λοράν Βοκιέ.
Ο κ. Βοκιέ, ο οποίος τρέφει φιλοδοξίες για υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2027 και ο οποίος εξελέγη την Κυριακή στις βουλευτικές εκλογές στην έδρα της Haute-Loire με 60% των ψήφων ,με αντίπαλο έναν υποψήφιο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, απέκλεισε τη συμμετοχή των Ρεπουμπλικανών σε έναν “κυβερνητικό συνασπισμό”, απορρίπτοντας “συνδυασμούς για την κατασκευή πλειοψηφιών παρά φύση”.
“Το “ταυτόχρονα και έτσι και αλλιώς” είναι νεκρό σήμερα και όλοι όσοι θέλουν να το επεκτείνουν πίσω από τις πλάτες των ψηφοφόρων θα απαξιωθούν αύριο”, δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Auvergne-Rhône-Alpes, ο οποίος πρέπει να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του για να αναλάβει την έδρα του στην Εθνοσυνέλευση και ο οποίος τώρα σκοπεύει να “αφιερώσει όλη του την ενέργεια” για να “προσφέρει έναν άλλο δρόμο στη χώρα μας”.
Τουσκ: Στο Παρίσι ενθουσιασμός, στη Μόσχα απογοήτευση, στο Κίεβο ανακούφιση – Στη Βαρσοβία είμαστε χαρούμενοι
“Στο Παρίσι, ενθουσιασμός, στην Μόσχα, απογοήτευση, στο Κίεβο, ανακούφιση, αρκετά για να είμαστε χαρούμενοι στην Βαρσοβία”.
Τα παραπάνω έγραψε στο Χ ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.
Μέτωπα
Στον β΄ γύρο, το μετωπικό σχήμα Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που καλύπτει όλο το πολιτικό φάσμα από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους, μέχρι το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τη ριζοσπαστική αριστερή “Ανυπότακτη Γαλλία” του έντονα αμφιλεγόμενου (ακόμη και εντός του κεντροαριστερού μπλοκ) Ζαν-Λουκ Μελανσόν, απέσυρε τους υποψηφίους του όπου εκείνοι είχαν προκριθεί ως τρίτοι, προκειμένου να ενισχύσει τον αντίπαλο του εκάστοτε υποψήφιου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.
Το ίδιο έκανε σε μεγάλο βαθμό και η κεντρώα συμμαχία “Μαζί” των πολιτικών συμμάχων του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (η κεντρώα “Αναγέννηση”, το κεντρώο Δημοκρατικό Κίνημα – MoDem και οι κεντροδεξιοί “Ορίζοντες” του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ), υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, πλην ορισμένων περιπτώσεων που απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό βρισκόταν κάποιος υποψήφιος της “Ανυπότακτης Γαλλίας” που είχε εκφράσει απόψεις που μπορούσαν να χαρακτηριστούν αντισημιτικές, σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.
Συγκεκριμένα, στον σημερινό β’ γύρο, σε 409 εκλογικές περιφέρειες αναμετρήθηκαν δύο υποψήφιοι, σε 89 περιφέρειες τρεις υποψήφιοι και σε 2 περιφέρειες τέσσερις υποψήφιοι. Από τον α’ γύρο έχουν εκλεγεί ήδη 76 βουλευτές από τους 577 βουλευτές.
Η συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (17.00 ώρα Γαλλίας) κινείτο στο 59,71%, στο υψηλότερο επίπεδο για β’ γύρο βουλευτικών εκλογών μετά από εκείνες του 1981, που είχαν ακολουθήσει τις προεδρικές εκλογές οι οποίες είχαν φέρει στην προεδρία της Γαλλίας τον Φρανσουά Μιτεράν.
Συγκατοίκηση;
Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα κληθεί από τη Δευτέρα να εισέλθει σε διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών, προκειμένου να διορίσει πρωθυπουργό ο οποίος να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Εθνοσυνέλευσης, κάτω σώματος του γαλλικού κοινοβουλίου.
Στην περίπτωση που η κεντρώα συμμαχία “Μαζί” δε συμμετέχει ως κυρίαρχη δύναμη στη νέα κυβέρνηση, θα έχουμε το φαινόμενο της “συγκατοίκησης”, δηλαδή την περίπτωση ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας να προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα.
Σε τέτοιο ενδεχόμενο, το ημιπροεδρικό πολίτευμα της Γαλλίας προσιδιάζει περισσότερο σε προεδρευόμενη παρά σε προεδρική δημοκρατία, καθώς ναι μεν ο πρόεδρος διατηρεί αυξημένες αρμοδιότητες σε ζητήματα εξωτερικής (και ευρωπαϊκής) πολιτικής και Άμυνας, ωστόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, απολαμβάνοντας τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, ελέγχουν τη συνολική πολιτική κατεύθυνση της χώρας, κυρίως δε την οικονομική πολιτική.
Σε μια τέτοια περίπτωση, στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνηθίζεται να προσέρχονται από κοινού τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος