“Κόλπα” εργοδοτών με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας -Πώς καταστρατηγείται
Παραβάσεις των ωραρίων εργασίας, υπερεργασία, αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες, ακόμα και σε επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας εντοπίζει η Επιθεώρηση Εργασίας.
Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ και αναζητούνται πρόσθετες εξασφαλίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή χρήση της και να αποτρέπονται οι καταστρατηγήσεις.
Τον περασμένο Απρίλιο, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, καταγράφηκαν 171 παραβάσεις, που αφορούσαν στη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 481.000 ευρώ.
Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο του έτους η Επιθεώρηση Εργασίας εντόπισε 641 παραβάσεις στη χρήση της ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.782.500 ευρώ.
Μέχρι τώρα, η Ψηφιακή Κάρτα, έχει τεθεί σε υποχρεωτική εφαρμογή στο σύνολο των τραπεζών της χώρας και τα supermarket με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στις εταιρίες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), οι ΔΕΚΟ μεταφορών (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού).
Από την 1η Ιουλίου, εντάσσονται υποχρεωτικά χιλιάδες επιχειρήσεις στον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς και όσες ανήκουν στο λιανεμπόριο.
Εξαιρούνται, προσωρινά, μόνο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις του τουρισμού και στης εστίασης.
Τρύπες στην εφαρμογή της
Οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας αποδεικνύουν ότι η ψηφιακή κάρτα δεν αποτελεί πανάκεια για την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών των εργοδοτών.
Αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται σε υπερεργασία και να μην πληρώνονται υπερωρίες, ενώ συγχρόνως το δημόσιο χάνει φόρους (φόρο μισθωτών υπηρεσιών, εισοδήματα κ.λπ.) και ο ΕΦΚΑ χάνει εισφορές.
Και αν οι παραβάσεις που εντοπίζονται είναι κραυγαλέες, υπάρχουν και άλλα εργοδοτικά κόλπα που δεν εντοπίζονται εύκολα από τους ελέγχους. Οπως για παράδειγμα η απαίτηση του εργοδότη να του παραδώσει την Κάρτα ο εργαζόμενος και να την χτυπάει αυτός όποτε θέλει
Κατά τους ελέγχους της επιθεώρησης Εργασίας διαπιστώνεται πληθώρα παραβάσεων,που επισύρουν κυρώσεις και πρόστιμα. Οι κυριότερες αφορούσαν τις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμών τρίτων εταιριών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών.
- Εργαζόμενοι (κυρίως μετανάστες) που απασχολούνται σε super markets, logistics και πολυκαταστήματα με τις ειδικότητες του picker προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή.
- Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγία να χτυπούν κάρτα στις 6 π.μ. και γενικά μια ώρα αργότερα από την κανονική προσέλευση, ώστε να παραταθεί το 8ωρο της εργασίας τους, χωρίς την υποχρέωση καταβολής υπερωριών.
- Εταιρίες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – 7ήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου, χτυπούν τις κάρτες την ημέρα ενώ εργάζονται νύχτα, για να μην λαμβάνουν το επίδομα νυχτερινής απασχόλησης.
- Παραβιάσεις του ωραρίου καταγράφονται και στα συνεργεία καθαρισμού, καθώς διαπιστώνεται ότι τις κάρτες των εργαζόμενων τις χτυπούν οι προϊστάμενοι.
- Οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι (μερική απασχόληση) υποχρεώνονται να χτυπούν την Ψηφιακή Κάρτα για 4ωρη απασχόληση, ενώ δουλεύουν 8ωρο.
- Παραβάσεις εντοπίζονται στα ωράρια απασχόλησης παρά την Ψηφιακή Κάρτα στους εργαζόμενους των ηλεκτρονικών παραγγελιών και των οδηγών.
- Οι προσωπάρχες καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να τουςεκτυπώσουν το QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, ώστε να τις χτυπούν οι ίδιοι όποτε θέλουν.