Τα 4 σενάρια για τις συντάξεις χηρείας
Φόρμουλα να μην περικοπούν αναδρομικά από το 2020 οι συντάξεις χηρείας που δίδονται σε ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα αναζητεί η κυβέρνηση, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.
Με βάση το νόμο 4387/2016 γνωστό και ως νόμο Κατρούγκαλου, το οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση της ΝΔ ότι θα καταργήσει αλλά εξακολουθεί να τον εφαρμόζει κανονικά μετά από 5 χρόνια, προβλέπεται η περικοπή κατά 50% των συντάξεων χηρείας για όλους του συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Η περικοπή εφαρμόστηκε το 2019 μόνο στις συντάξεις του δημοσίου και στις συντάξεις του ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ), ενώ δεν εθίγησαν οι συντάξεις χηρείας που δίδονται στον ιδιωτικό τομέα. Η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει νόμου πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας, (από το 70%, στο 35%).
Ο λόγος της εξαίρεσης των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα από την περικοπή ήταν η απουσία του κατάλληλου λογισμικού, δικαιολογία που αρχικά ευσταθούσε, αλλά στην εποχή μας, με την πρόοδο της τεχνολογίας, μάλλον είναι μια δικαιολογία.
Μετά από τέσσερα, και πλέον, έτη, το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι έχει φτιαχτεί το λογισμικό, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασίσει πως θα διευθετήσει το όλο ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, επειδή καθυστέρησε η λήψη των αποφάσεων.
Φυσικά, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές, ενώ για την επιλογή του σεναρίου, θα διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο και το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί.
Τα 4 σενάρια
Τα σενάρια που προβληματίζουν το υπουργείο Εργασίας είναι τα ακόλουθα:
- Η περικοπή κατά 50% και των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα αναδρομικά από το 2020 που ξεκίνησε η περικοπή των συντάξεων στον δημόσιο τομέα. Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα θα κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά που έλαβαν όλα αυτά τα χρόνια, σε σχέση με τις συντάξεις που θα ελάμβαναν εάν γινόταν η περικοπή από το 2020, όπως στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για μια απόφαση με μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος.
- Η περικοπή των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα, με έναρξη εφαρμογής από τώρα, χωρίς να αναζητηθούν τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών. Εκτιμάται ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια οι συνταξιούχοι του δημοσίου, ζητώντας την αναδρομικά κατάργηση και γι αυτούς της μείωσης των συντάξεων χηρείας, με μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθούν.
- Η μη περικοπή των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Η κίνηση αυτή θα προκαλέσει την αντίδραση των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, οι οποίοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια και πιθανότατα θα δικαιωθούν.
- Η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων χηρείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η λύση αυτή έχει τεράστιο κόστος στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και το επιπλέον κόστος θα πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας την επιστροφή των αναδρομικών μειώσεων από το 2020.