Δημήτρης Μάντσιος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας: Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνούν το μέσο όρο του 35% ετησίως
Για τον πλούσιο πολιτισμό της, για την ιστορία της, για τις γευστικές εμπειρίες που προσφέρει, μίλησε σε συνέντευξή του στο Tourismtoday ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, κος Δημήτρης Μάντσιος.
Ο κος Μάντσιος αναφέρθηκε και στις χαμηλές κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Ημαθία.
Αποτελεί η Ημαθία τουριστικό προορισμό; Τι την ξεχωρίζει και γιατί να την επιλέξει ο τουρίστας;
Ναι, η Ημαθία φυσικά και αποτελεί τουριστικό προορισμό. Την Ημαθία χαρακτηρίζει ο αδιάληπτα πλούσιος πολιτισμός της που χρονολογείται από το 350 π.Χ. μέχρι και σήμερα.
Εδώ είναι το Βασίλειο της δυναστείας των Μακεδόνων βασιλιάδων, στις Αιγές με προεξέχοντα τον Φίλιππο, τρίτος γιος του βασιλιά Αμύντα Γ’ της Μακεδονίας και πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Γ’, αλλά και το πρώτο πανεπιστήμιο της οικουμένης στη Μίεζα όπου έγινε η συνάντηση των δύο μεγάλων του Αριστοτέλη και του Αλεξάνδρου όπου από εδώ ξεκίνησέ όλη η αλλαγή του δυτικού πολιτισμού.
Από την Ημαθία πέρασε και ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και το ομώνυμο βήμα του, προσελκύει καθημερινά πλήθος επισκεπτών που δυστυχώς δεν διαμένουν όλοι στην Ημαθία.
Στη Βέροια υπάρχουν εβδομήντα δύο Βυζαντινοί ναοί και δίκαια ονομάζεται μικρή Ιερουσαλήμ, που συνυπάρχουν αρμονικά με την μεγαλύτερη Εβραϊκή συναγωγή της Μακεδονίας και τα δυο Οθωμανικά τζαμιά που κοσμούν την πόλη.
Ξεχωρίζει επίσης για τα τρία αρχαιολογικά μουσεία ένα βυζαντινό και πλήθος λαογραφικών εστιών πολιτιστικών συλλογών αλλά και το Ανάκτορο των Αιγών ένα πρωτοποριακό για την εποχή του αρχιτεκτόνημα.
Με την Ηρωική Πόλη της Νάουσας με το μοναδικό ιστορικό δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες και την πλούσια βιομηχανική της κληρονομιά με το αντίστοιχο μουσείο.
Την ξεχωρίζει ακόμη το ανοιξιάτικο φαινόμενο των ανθισμένων ροδάκινων που με τις πολλές δράσεις που το περιβάλουν είναι ένας ακόμη πόλος έλξης.
Τόσο το άλσος του Αγ Νικολάου με τα αιωνόβια πλατάνια του και τις πηγές του ποταμού Αράπιτσα όσο και η μοναδικές παραποτάμιες διαδρομές στον Αλιάκμονα και τα Πιέρια όρη και το Βέρμιο είναι η καλύτερη απόδραση στη φύση απολαμβάνοντας την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Εδώ είναι η γη του ξινόμαυρου που προκαλεί και προσκαλεί σε οινικές και γευστικές εμπειρίες με όλες οι αισθήσεις να βρεθούν σε πλήρη αρμονία, σε ένα φιλικό περιβάλλον χαράς, που προσφέρουν τα είκοσι δύο οινοποιεία της ζώνη Π.Ο.Π. αλλά και τα εστιατόρια της Ημαθίας με την πλούσια γαστρονομία τους προεξέχοντος Βόειου κρέατος τοπικής παραγωγής που καλύπτει το 70% της Ελληνικής ζήτησης.
Αφήνω τελευταία τα φρούτα και τα λαχανικά από τα περιβόλια και τις αγροκαλλιέργειες της Ημαθίας, σε όλες τους τις μορφές, φρέσκα, ή μεταποιημένα, που γοητεύουν τους αναρίθμητους φανατικούς καταναλωτές στους ανά τον κόσμο και σε συνδυασμό με τα παραπάνω αποτελούν ένα βασικό κομμάτι της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας.
Πώς κινείται η φετινή χειμερινή σεζόν;
Η τουριστική κίνηση στο φετινό χειμώνα είναι υποτονική, εξαιρουμένων των εορταστικών περιόδων όπου τα δύο χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών είχαν ικανοποιητική χιονοκάλυψη και προσέλκυσαν αρκετούς λάτρεις των χειμερινών αποδράσεων. Ωστόσο στην εξέλιξη της χειμερινής περιόδου οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες δεν παρείχαν τη δυνατότητα λειτουργία της τεχνητής χιόνοσης .
Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω την διαρκή μας θέση ως ξενοδόχοι για αλλαγή του στρατηγικού μοντέλου δεδομένης της περιορισμένης χειμερινής περιόδου, με επίκεντρο τον ορεινό τουρισμό και τις παρελκόμενες με αυτό δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αξιοποιώντας και επενδύοντας στα βουνά μας με βάση επιτυχημένες διεθνής πρακτικές.
Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα; Τι συμβαίνει με τις προκρατήσεις για το Πάσχα;
Οι κρατήσεις δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και όπως αναμενόταν. Την περίοδο του Πάσχα η πλειονότητα των τουριστών έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στους παράκτιους προορισμούς. Αυτό αποδυναμώνει τις ελπίδες μας για διόρθωση των πληροτήτων μας την περίοδο αυτή.
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Ημαθία;
Ο τουρισμός επηρεάζει και υποκινεί τουλάχιστον 30 και πλέον επαγγέλματα σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ με κύριο τον τομέα της φιλοξενίας που σαφέστατα συντελεί στη διαμόρφωση του τελικού οικονομικού η μη αποτελέσματος .
Για το επάγγελμα του ξενοδόχου που μπορώ άμεσα να μιλήσω θα πω ότι βασικότερο πρόβλημα είναι οι μειωμένες πληρότητες που δεν ξεπερνούν το μέσο όρο του 35% ετησίως.
Αυτό με την σειρά του επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των μονάδων και σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές τόσο στο ενεργειακό όσο και στο μισθολογικό κόστος δημιουργούν προβλήματα επιβίωσης των μονάδων μας.
Η έλλειψη υποδομών σε κύριους επισκέψιμους χώρους και το ελλιπές συγκοινωνιακό δίκτυο εντός της Ημαθίας με τους κύριους οδικούς άξονες μας φέρνει σε μερική απομόνωση από τους δυνητικούς μας επισκέπτες
Επίσης η κάθετη νομολογία που διέπει το κλάδο δημιουργεί ανισότητες που πρέπει να εξεταστεί άμεσα από την κυβέρνηση μαζί με μια σειρά προτάσεων που καταθέσαμε συλλογικά σαν ορεινοί προορισμοί μέσω της Π.Ο.Ξ.
Ποιοι προτιμούν την Ημαθία για τις χειμερινές τους αποδράσεις; Έλληνες ή ξένοι τουρίστες;
Κατά 98% είναι Έλληνες κα μόνο 2% είναι αλλοδαποί. Η περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες εκτός Ελλάδος , γεγονός το οποίο πρέπει να αλλάξει και να προβληθεί ο τόπος και σε χώρες του εξωτερικού. Επίσης σε αυτό συμβάλουν και όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.