Αισιοδοξία έφερε η επαναλειτουργία της σχολής αστυφυλάκων στην Νάουσα
Έως 6 εκατομμύρια ευρώ έσοδα το χρόνο αναμένεται να έρθουν στην τοπική κοινωνία
Χαμόγελα στην τοπική κοινωνία αλλά και μεγάλη αισιοδοξία έφερε η επαναλειτουργία της σχολής αστυφυλάκων στην Νάουσα που ξεκίνησε φέτος μετά από μια δεκαετία κλειστή με περίπου 300 σπουδαστές εκ των οποίων οι 100 γυναίκες.
Όπως είπαν τοπικοί παράγοντες στη Ηρωικής πόλης που μίλησαν στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η επαναλειτουργία της ανανεωμένης κτιριακά σχολής σημαίνει ότι θα έρθουν χρήματα στην τοπική κοινωνία καθώς και νέος κόσμος με νέο αέρα που θα αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών.
Έσοδα στην τοπική κοινωνία
Περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, εκτιμάται ότι θα αποφέρει ως έσοδα στην τοπική κοινωνίας η επαναλειτουργία της σχολής σύμφωνα με τον δήμαρχο Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα, που μίλησε στο «ΤyposThes». Όπως επισήμανε δήμαρχος που υποδέχθηκε την επαναλειτουργία της σχολής με θέρμη: «Ο δήμος ταλαντεύτηκε για το πώς θα αξιοποιήσει τον χώρο αυτό από το 2019 που ανέλαβε την διοίκηση. Το 2020 έγιναν κάποιες συζητήσεις για να επαναλειτουργήσει η σχολή και σιγά σιγά καρποφόρησαν. Έτσι πλέον σήμερα η σχολή ξανάνοιξε με 300 περίπου σπουδαστές. Πλέον είναι τριετούς φοίτησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και θα έχουμε επιπλέον 300 περίπου άτομα του χρόνου και ούτω καθεξής. Κάναμε έναν τεράστιο αγώνα μέσα στο καλοκαίρι. Με τις τεχνικές υπηρεσίες και τα συνεργία του δήμου, ετοιμάσαμε τον χώρο. Θεωρούμε ότι είναι από τα πλέον σημαντικά έργα που έγιναν στον νομό Ημαθίας για δύο λόγους, διότι στον νομό Ημαθίας δεν έχουμε φοιτητές παρά μόνο την σχολή Αστυφυλάκων και κατά δεύτερο εκτιμούμε ότι θα μπαίνουν κάποια εκατομμύρια κάθε χρόνο στην Νάουσα( 5-6 εκατομμύρια) διότι πολλοί φοιτητές θα νοικιάζουν σπίτια, θα βγαίνουν σε διάφορα καταστήματα κατά τις εξόδους τους τα σαββατοκύριακα αλλά και μέσα στη βδομάδα».
Θα αλλάξει η καθημερινότητα της Νάουσας
Όπως εξήγησε ο κ Καρανικόλας, η σχολή, θα αλλάξει την καθημερινότητα της πόλης καθώς οι πρωτοετείς θα βγαίνουν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σαββατοκύριακο, ενώ οι δευτεροετείς θα έχουν έξοδο κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σαββατοκύριακο. «Το μεγάλο θετικό είναι ότι οι σπουδαστές θα αλλάξουν την καθημερινότητα της πόλης» υπογράμμισε.
Αίσθημα ασφάλειας
Επίσης, όπως υπογράμμισε ο κ. Καρανικόλας, αν και η Νάουσα δεν έχει αυξημένη εγκληματικότητα παρά μόνο διάφορες μικροδιαρρήξεις, η επαναλειτουργία της σχολής που ξεκίνησε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου θα επιφέρει σαφέστατα ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους.
Οι πρακτικές των δοκίμων και το “αυτόνομο κτήριο”
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Νάουσας, επειδή οι σπουδαστές κατά την διάρκεια του τρίτου έτους θα κάνουν τις πρακτικές τους, θα βοηθήσουν κάπως και στην πόλη.
Εξάλλου πρόσθεσε ότι, πλέον η σχολή έχει καινούριες και ωραίες εγκαταστάσεις και στόχος είναι «να γίνει πρότυπο για την Ελλάδα. Ήταν το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων ετών για την πόλη της Νάουσας και γενικότερα για την Ημαθία. Παράλληλα, η διοίκηση του δήμου είναι σε συνεργασία με την Αστυνομία προκειμένου η σχολή να ενταχθεί σε πρόγραμμα “Ηλέκτρα” για να γίνει ένα κτίριο ενεργειακά αυτόνομο».
Η σχολή
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων που βρίσκεται στον Αγ. Νικόλαο Νάουσας, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του, το 2000 και αποτέλεσε σημείο σταθμό για τους ένστολους, καθώς από εκεί πέρασαν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί που σήμερα υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Παρέμεινε για 10 χρόνια κλειστή και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, ξεκίνησε και πάλι την λειτουργία της μαζί με την Σχολή Γρεβενών. Η παραμονή των σπουδαστών στη Νάουσα θα διαρκέσει σχεδόν 30 μήνες, με τα καλοκαίρια να πραγματοποιούν πρακτικές εκπαιδεύσεις κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου, αλλά και σε διάφορα Αστυνομικά Τμήματα στην Ηπειρωτική Ελλάδα.
Η σχολή θα φέρει επιπλέον έσοδα
Επίσης από φορείς της πόλης, εκτιμάται ότι πέραν των εσόδων που θα φέρει η σχολή, θα δημιουργηθούν παράλληλα και αρκετές θέσεις εργασίας. Επιπλέον σημειώνεται ότι δεν είναι μόνο οι Δόκιμοι που υπηρετούν πλέον εκεί, αλλά και οι οικογένειές τους που θα έρχονται να τους επισκεφθούν, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, κάτι που σημαίνει γεμάτα ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα κλπ.
Η σχολή αστυφυλάκων
Η Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ιδρύθηκε με το Νόμο 1481/84, από την έναρξη εφαρμογής του οποίου καταργήθηκαν τα Σώματα Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων και οι μέχρι τότε λειτουργούσες Σχολές Οπλιτών Χωροφυλακής και Αστυφυλάκων. Από ιδρύσεώς της, μέχρι το εκπαιδευτικό έτος 1994-1995 λειτουργούσε σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 585/85, όπως αυτό είχε τροποποιηθεί.
Με την ψήφιση του Ν. 2226/94, ο οποίος αναμφισβήτητα αποτελεί ιστορικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, επήλθαν ριζικές αλλαγές τόσο στον τρόπο εισαγωγής ιδιωτών στις παραγωγικές Σχολές όσο και στον τρόπο εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού. Στα πλαίσια υλοποίησης του ανωτέρω Νόμου καταρτίσθηκε και εκδόθηκε το Π.Δ.352/95 «οργανισμός Σχολής Αστυφυλάκων», το οποίο εφαρμόζεται, με ορισμένες τροποποιήσεις, από το εκπαιδευτικό έτος 1995-1996.
Η Σχολή Αστυφυλάκων ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις και εδρεύει στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης και διαρθρώνεται σε οκτώ (8) Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων (Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης, Ρεθύμνου και Σητείας).
Η φοίτηση των σπουδαστών διαρκεί 6 εξάμηνα (χειμερινά – εαρινά) και χωρίζεται σε τρία εκπαιδευτικά έτη. Οι Δόκιμοι Αστυφύλακες όλων των εκπαιδευτικών ετών, το χειμερινό εξάμηνο παρακολουθούν θεωρητικό πρόγραμμα εντός της Σχολής και το εαρινό εξάμηνο πραγματοποιούν πρακτική εκπαίδευση σε αντικείμενα αστυνομικού ενδιαφέροντος σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαίδευσης οι δόκιμοι αστυφύλακες διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής. Η εκπαίδευση διακρίνεται σε θεωρητική και πρακτική και αποσκοπεί στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, στη γενική εγκυκλοπαιδική μόρφωση και διαπαιδαγώγηση, στη γνώση της νομικής επιστήμης, στο χειρισμό των όπλων και χρήση αυτών και στη βελτίωση της φυσικής αγωγής και εκμάθηση τεχνικών αυτοπροστασίας.
Οι δόκιμοι αστυφύλακες του Α΄ έτους σπουδών , με την κατάταξη τους υφίστανται βασική αστυνομική εκπαίδευση, όπως και οι δόκιμοι υπαστυνόμοι. Μετά την ολοκλήρωσή της δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο σε επίσημη τελετή και ακολουθεί η παρακολούθηση του τακτικού εκπαιδευτικού προγράμματος εκπαίδευσης.
Οι δόκιμοι αστυφύλακες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εκπαιδεύονται επίσης σε θέματα Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής για την ορθή χρήση των όπλων. Η εκπαίδευση στη χρήση των όπλων γίνεται τόσο υπό συνθήκες πραγματικών καταστάσεων, όσο και υπό συνθήκες προσομοίωσης με ειδικά μηχανήματα.
Η αποτυχία στο μάθημα της Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής συνιστά λόγο αποβολής του δοκίμου από τη Σχολή Αστυφυλάκων, όπως συμβαίνει σε πολλές Αστυνομικές Ακαδημίες άλλων χωρών.
Για την ευρύτερη μόρφωση των δοκίμων προβλέπεται η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και μουσεία, πολεμικές εγκαταστάσεις και άλλους χώρους επαγγελματικού ή επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Για την ψυχαγωγία τους οργανώνονται θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, συναυλίες, αθλητικοί αγώνες και διαλέξεις εντός ή εκτός της Σχολής. χορευτικές συγκεντρώσεις, χοροεσπερίδες.
*Του Μιχαήλ Λιάπη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης“