Τα «κλειστά» νυχτερινά μαγαζιά με… πιστούς πελάτες στη Θεσσαλονίκη
Πόσα χρήματα δίνουν για να έχουν συντροφιά
Στην νύχτα της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν μόνο οι ταβέρνες, τα clubs, τα μπαράκια. Υπάρχουν και καταστήματα για μοναχικούς ανθρώπους που αναζητούν μια συντροφιά, οι περισσότεροι γένους θηλυκού.
Πρόκειται για μαγαζιά στα οποία έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, βρίσκονται σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, όμως δεν είναι ορατά στον μέσο πολίτη. Μέσα σε αυτά αιωρείται μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας ή μιας ιδιότυπης… omerta.
Οι πελάτες
Σε αυτού του είδους τα καταστήματα που κάποιος μπορεί να βρει μια συντροφιά κερνώντας ποτό/ά, συχνάζουν καταξιωμένοι επιστήμονες πχ Ιατρικής, Νομικής, Αστυνομικοί, φοιτητές, τεχνίτες και γενικότερα κάθε λογής άτομα. Όμως, κανείς δεν νοιάζεται για το τί είναι ο διπλανός του, αλλά επικεντρώνεται στην κοπέλα που θα του σερβίρει το ποτό και εφόσον το επιθυμεί του κρατήσει συντροφιά.
“Ποτό κεράσει”
Η μουσική που ηχεί είναι ελληνικού ρεπερτορίου, ο φωτισμός αρκετά χαμηλός. Οι εργαζόμενες είναι διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων (σημ. παλαιότερα αρκετές προέρχονταν από την πρώην Σοβιετική Ένωση). Συχνά υπάρχουν και φοιτήτριες πανεπιστημίων για να πάρουν κάποιο – σε ορισμένες φορές καλό- εισόδημα. Οι κοπέλες σερβίρουν στον πελάτη το ποτό που έχει παραγγείλει και εν συνεχεία τού πιάνουν κουβέντα. Αν αυτός αποκριθεί θετικά, μετά από λίγη ώρα, του ζητάνε να τις κεράσει ένα ποτό, προκειμένου να συνεχίσουν να του κάνουν παρέα, αν όχι, τον χαιρετούν και πηγαίνουν σε άλλο πελάτη.
Οι έρωτες και οι ψυχανάλυση
Όπως είπε στο “ΤyposThes” η Γεωργία, η οποία έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε καταστήματα, «Συνήθως οι πελάτες που έρχονται είναι πάνω από 35 ετών και τους απασχολούν προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η εργασία και το οικονομικό, θέματα υγείας, ή απλά ψάχνουν κάποια ευχάριστη παρέα για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα».
Επίσης, όπως υπογράμμισε η ίδια, δεν είναι λίγες φορές που κάποιος πελάτης “ερωτεύεται” μια κοπέλα με αποτέλεσμα να γίνεται τακτικός αν όχι καθημερινός θαμώνας και να αναζητά την παρέα της κοπέλας, όμως αυτοί οι έρωτες δεν είναι σχεδόν ποτέ αμφίπλευροι, συμπλήρωσε με νόημα.
Σταθεροί θαμώνες
Όπως επισήμανε η Γεωργία, οι πελάτες που έρχονται συνήθως, με τον καιρό γίνονται θαμώνες και μετά παρέα. «Έχουμε περάσει όμορφες γιορτές όπως Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά μαζί με του πελάτες – καθώς είχαμε ρεβεγιόν στο κατάστημα. Είχαμε γίνει όλοι μία παρέα με χαμόγελα και χορούς».
Καβγάδες
Παράλληλα, όπως εξήγησε η Γεωργία, από τα καταστήματα αυτά δεν έχουν λείψει οι καβγάδες μεταξύ μεθυσμένων που πολλές φορές διαμαρτύρονται για τον λογαριασμό. Ωστόσο, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά.
Τα καταστήματα
Τα καταστήματα που προσφέρουν την συντροφιά, τα συναντά κανείς σε περιοχές ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης σε διάφορους δρόμους γειτονιών κεντρικών και μη. Τα ξεχωρίζει κανείς από τον χαρακτηριστικό χαμηλό φωτισμό και το όνομα τους, που συνήθως μπορεί να προϊδεάσει τον πελάτη και έρχεται από την δεκαετία των 90’s. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω καταστήματα καθ’ ότι λειτουργούν τις βραδινές ώρες, είχαν δεχθεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα την περίοδο του κορωνοϊού.
Τα μεροκάματα
Τα μεροκάματα ή μάλλον τα νυχτοκάματα που “παίζουν” σε αυτές τις εργασίες, ξεκινούν από 30+ ευρώ και καταλήγουν έως και 100++ ευρώ την βραδιά. Μάλιστα όπως αναφέρουν αγγελίες «Ζητούνται κοπέλες για μπαρ στη περιοχή Χαριλάου, βραδινές ώρες χωρίς απαραίτητη προϋπηρεσία. Πληρωμή αυθημερόν, ασφάλεια. Μεροκάματο 30-50€. Ωράριο λειτουργίας: 22:00 – 5:00». Επίσης μια άλλη αγγελία αναφέρει χαρακτηριστικά «Θεσσαλονίκη: Μπαργούμαν-Σερβιτόρες ευπαρουσίαστες έως 35 ετών ζητούνται από νυχτερινό κέντρο Καφέ -μπαρ, Κλαμπ στην Θεσσαλονίκη. Μεροκάματο 60 ευρώ και μετά τα 6 ποτά ποσοστά μισά-μισά, με τιμή ποτού 15 ευρώ. Δεκτές και με μικρή εμπειρία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δουλειά και για άμεση πρόσληψη καλέστε στο…».
Παράλληλα, υπάρχουν και ορισμένα καταστήματα που βρίσκονται σε όμορους νομούς της Θεσσαλονίκης που προσφέρουν μεροκάματο μαζί με ποσοστά ητοι 150 ευρώ.
*Του Μιχαήλ Λιάπη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”