Συνέντευξη τύπου δόθηκε στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, σχετικά με τις εκδηλώσεις Μνήμης για τον Νίκο Καπετανίδη.
Για τις διήμερες εκδηλώσεις μίλησαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης και ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Χαράλαμπος Καπουρτίδης.
Οι εκδηλώσεις, που θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Ήρωα του Προσφυγικού Ελληνισμού, θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 23, 24 Σεπτεμβρίου.
Την Επιτροπή Συντονισμού αποτελούν οι: Λάζαρος Ζευγαρόπουλος (Πρόεδρος), Χαράλαμπος Καπουρτίδης (Πρόεδρος ΕΛΒ), Νίκος Τουμπουλίδης (Αντιπρόεδρος Α’), Ευαγγελία Τογκουσίδου (Γενική Γραμματέας ΕΛΒ), Χαρούλα Ουσουλτζόγλου (Δημοσιογράφος), Έλσα Φανάρα (Δημοσιογράφος), Κατερίνα Γρηγοριάδου (Διευθύντρια ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας)
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, σημείωσε:
Πριν αρκετούς μήνες με επισκέφθηκε ο κ. Ζευγαρόπουλος παραθέτοντάς μου την ιδέα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας να γίνει μία εκδήλωση προς τιμήν του Νικόλαου Καπετανίδη.
Ήταν μία ευκαιρία να τιμηθεί ο μάχιμος, Πόντιος στην καταγωγή, δημοσιογράφος και να γίνει ακόμα πιο γνωστή η σύνδεση του ονόματός του με την Βέροια.
Η πόλη μας είναι μία από τις λίγες που φιλοξενούν πλατείες ή ανδριάντες του Νικόλαου Καπετανίδη. Υπάρχουν δύο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ένας στην Δραπετσώνα και ένας εδώ στην Βέροια, καθώς ο ανδριάντας του Νικόλαου Καπετανίδη φιλοξενείται στην ομώνυμη πλατεία.
Η πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης ήταν μία ευκαιρία να τιμηθεί ο μάρτυρας δημοσιογράφος που πέθανε πληρώνοντας με τη ζωή του το γεγονός ότι ήταν Πόντιος, ότι ήταν δημοσιογράφος και ότι επέλεξε να γράψει την αλήθεια και όχι το ψέμα, όπως προσπαθούσε να του επιβάλλει το κίνημα των Νεότουρκων. Πληρώνοντας τον μη συμβιβασμό του.
Είναι τιμή για την ίδια την πόλη και για τη δημοσιογραφία εν γένει, να αναδειχθεί η προσωπικότητα και ο ρόλος του Νικόλαου Καπετανίδη και να υλοποιούνται ανάλογες εκδηλώσεις που στοχεύουν στην εξωστρέφεια της πόλη μας.
Ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Χαράλαμπος Καπουρτιδης, στην ομιλία του είπε:
“Αρχικά κύριε Δήμαρχε θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Βέροιας και εσάς ιδιαιτέρως για την άψογη συνεργασία και συμπαράσταση για τα θέματα που αφορούν την Παράδοση, τον Πολιτισμό και την Ιστορία , για τα οποία η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, από το έτος 1955 που ιδρύθηκε, αγωνίζεται να τα διατηρεί και να τα μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές.
Ο Δήμος Βέροιας πάντα αρωγός και συμπαραστάτης σε τέτοια ζητήματα, πρώτης στην κυριολεξία προτεραιότητας, κι αυτό είναι ότι καλύτερο για έναν τόπο που προσπαθεί να κρατήσει την ταυτότητα του. Άλλωστε Δήμος είμαστε όλοι μας οπότε η συνεργασίακαι η σύμπραξη είναι κάτι το αυτονόητο, με προϋπόθεση την καλή διάθεση, χωρίς το εγώ και το συμφέρον.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι τα ζητήματα Παράδοσης και Πολιτισμού είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίον θα έπρεπε κυρίως να ασχολείται και εμείς όλοι βεβαίως να συμμετέχουμε εθελοντικά.
Η πλατεία «ΝΙΚΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ»(από το 1994) οφείλει την ονομασία της στον Δημοσιογράφο, εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας “Εποχή“ και άλλων εφημερίδων και περιοδικών της Τραπεζούντας, Έλληνα Εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη, ο οποίος γεννήθηκε στη Ριζούντα, το Δεκέμβριο του 1889.
Εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις 21 Σεπτεμβρίου του 1921, μετά την καταδίκη του από τα δικαστήρια ανεξαρτησίας της Αμάσειας, με την κατηγορία ίδρυσης ανεξάρτητου Ποντιακού κράτους σε ηλικία μόλις 32 χρόνων. Όταν ο πρόεδρος του “Δικαστηρίου Ανεξαρτησίας” της Αμάσειας τού απήγγειλε την κατηγορία, ο Καπετανίδης σηκώθηκε και είπε περήφανα: «Δὲνἐπεδίωξατὴνἀνεξαρτησίατοῦ Πόντου, ἀλλὰτὴνἕνωσιτοῦἐλευθέρου Πόντου μὲτὴνἙλλάδα!».
Τα τελευταία του λόγια πριν τον απαγχονισμό ήταν: “Ζήτω η Ελλάς!“..
Στην ομώνυμη πλατεία βρίσκεται και το περίλαμπρο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού με τον αρματωμένο Πόντιο ΑΚΡΙΤΑ, έργο που πρωτοστάτησε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας με την αρωγή του Δήμου Βέροιας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 21-5-2002 στον καταλληλότερο χώρο.
Αναλυτικότερα
Στην πόλη της Βέροιας υπήρχε οδός με το όνομα οδός Νίκου Καπετανίδη. Είναι η σημερινή οδός Θεανώς Ζιωγοπούλου, που στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας Ανδρέα Βλαζάκη άλλαξε ονομασία. Η αλλαγή έγινε για να τιμήσει η πόλη την ευεργέτιδα Θεανώ Ζιωγοπούλου και είναι εκεί που στεγάζεται σήμερα η δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης.
Στη συνέχεια με ενέργειες της ΕΛ Βέροιας ζητήθηκε από το δήμο Βέροιας να γίνει η ονομασία της οδού Νίκου Καπετανίδη στη μέχρι τότε ανώνυμη οδό στην περιοχή Καλλιθέας.
Το αίτημα έγινε δεκτό και υλοποιήθηκε από το δήμο Βέροιας ενώ ταυτόχρονα έγιναν ενέργειες και οι απαραίτητες προσπάθειες από τη λέσχη για την αξιοποίηση του διπλανού χώρου σε πλατεία, με μετονομασία σε πλατεία Νίκου Καπετανίδη.
Το έτος 1994 έγιναν εκδηλώσεις για την ονοματοδοσία της οδού και της πλατείας από τη λέσχη με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων.
Στο χώρο της πλατείας με ενέργειες και πρωτοβουλίες πάλι της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στήθηκε το μνημείο γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το έτος 2002 επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη ,Νομάρχη Γιάννη Σπάρτση και προέδρου της λέσχης Γιάννη Μιχαηλίδη.
Στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνωρίζοντας την τέλεση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, ψήφισε ομόφωνα τον Ν.2193.
Με αυτόν τον Νόμο ορίστηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα Μνήμης των θυμάτων και καθορίστηκε ο τρόπος τέλεσης των ανάλογων εκδηλώσεων με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων κλπ κάθε χρόνο στις έδρες των Νομών.
Έπρεπε λοιπόν να κατασκευαστεί ένα μνημείο ανάλογο της σοβαρότητας του ζητήματος και στην Πόλη μας που είναι η Πρωτεύουσα του Νομού Ημαθίας. Κάθε χρόνο και όπως προβλέπει ο Νόμος, στο μνημείο τελείται επιμνημόσυνη δέηση, πραγματοποιείται κατάθεση στεφάνων και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις. Σημείο αναφοράς πραγματοποίησης του ΧΡΕΟΥΣ ημών των απογόνων για την θυσία των προγόνων μας με σεβασμό και δέος.
Η αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης είναι κατά πρώτον η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών με πρόεδρο την κα Έλενα Ριζεάκου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Σάββα Αναστασιάδη, που ανακήρυξαν την 21η Σεπτεμβρίου (ημερομηνία του μαρτυρικού θανάτου του), ως ημέρα μνήμης Νίκου Καπετανίδη για την ελληνική δημοσιογραφία και κατά δεύτερον η ύπαρξη της πλατείας που φέρει το όνομα του, που νομίζω ότι είναι και η μεγαλύτερη.
Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να δώσουν το παρόν στις εκδηλώσεις ΜΝΗΜΗΣ και τιμής του Εθνομάρτυρα που υπήρξε παράδειγμα αγωνιστή και ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του για την Ελλάδα μιλούσε.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, που θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.
Να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής και πρώην πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης κ.Λάζαρο Ζευγαρόπουλο και το μέλος της επιτροπής την δημοσιογράφο κα Έλσα Φανάρα για την μεγάλη τους προσπάθεια που αφορά την όλη διοργάνωση της εκδήλωσης.