By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Δόκανα της ΑΑΔΕ στους ελεύθερους επαγγελματίες!
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Ειδήσεις > Οικονομία > Δόκανα της ΑΑΔΕ στους ελεύθερους επαγγελματίες!
ΟικονομίαΕιδήσεις

Δόκανα της ΑΑΔΕ στους ελεύθερους επαγγελματίες!

Πως σχεδιάζει να εντοπίζει κρυμμένους τζίρους και εισοδήματα μέσω της πλατφόρμας myDATA

Sofia Veiou
Sofia Veiou 18 Αυγούστου 2023
Share
3 Min Read
SHARE

Παγίδες μέσα από διασταυρώσεις φορολογικών δεδομένων στήνει η ΑΑΔΕ στους ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να εντοπίζει κρυμμένους τζίρους και εισοδήματα.

Οι διασταυρώσεις θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας myDATA, όπου καταχωρούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, με άλλα στοιχεία που διαθέτει η ΑΑΔΕ από άλλες εφαρμογές ή από πληροφορίες των υπηρεσιών της.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, αλλά και τις πληροφορίες, από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, η Εφορία στήνει μέσω διασταυρώσεων τα ακόλουθα δόκανα:

1. Θα διασταυρωθούν τα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών για τα έτη 2021 και 2022.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε. εντός των προσεχών εβδομάδων και μηνών θα διενεργηθεί μια πρώτη πιλοτική αξιοποίηση των δεδομένων που έχουν αναρτηθεί από τις επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες στην πλατφόρμα myData. Τα δεδομένα αυτά θα διασταυρωθούν με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τους ίδιους τους φορολογουμένους στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και στις δηλώσεις ΦΠΑ για τα φορολογικά έτη 2021 και 2022. Όσες περιπτώσεις εντοπιστούν με πολύ μεγάλες αποκλίσεις δεδομένων, κυρίως σε ποσά που αφορούν στις δαπάνες που εξέπεσαν από τα ακαθάριστα έσοδα, οι ελεγκτές θα τις παραπέμψουν για περαιτέρω ενέργειες, δημιουργώντας ένα πρώτο δείγμα υποθέσεων επιλέξιμων για φορολογικό έλεγχο.
2. Θα διασταυρωθούν τα στοιχεία από τις πλατφόρμες διενέργειας διαδικτυακών συναλλαγών – αγορών (marketplaces).

Πρόκειται για στοιχεία των συναλλαγών που διενεργήθηκαν μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες διαδικτυακών συναλλαγών – αγορών που αφορούσαν πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών τα οποία θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που συμπεριέλαβαν στην πλατφόρμα myDATA και στις φορολογικές τους δηλώσεις οι εν λόγω επιχειρήσεις.

Πάντως, παρά τους ελέγχους και την καταγραφή των διαδικτυακών πωλήσεων σε πολλές εφαρμογές (τράπεζες, εταιρείες courier), εντούτοις είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν και αποκρύπτουν συναλλαγές.

 

Έλεγχοι στην εστίαση

Παράλληλα, οι πωλήσεις έτοιμων φαγητών μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής έτοιμου φαγητού, βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ, καθώς οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. πραγματοποιούν και στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, αξιοποιώντας ειδικό αλγόριθμο και λογισμικό.

Οι πλατφόρμες υποχρεωτικά αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία για τις παραγγελίες φαγητού που διεκπεραιώνουν, τα οποία οι φοροελεγκτές τα συγκρίνουν με τα στοιχεία που έχουν αναρτήσει οι ίδιες οι επιχειρήσεις στο myDATA.

Εφόσον προκύπτουν διαφορές καλούνται για εξηγήσεις ή για έλεγχο.

 

 

sofokleousin.gr

 

You Might Also Like

Σχέδιο επιτάχυνσης πλειστηριασμών: Τι αλλάζει στις ανακοπές

Καλοκαιρινό ηλεκτροσόκ! +60% η τιμή του ρεύματος

Άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές για έναν στους 2

Ημαθία: Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό στην Εγνατία στο ύψος Κλειδίου

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια με τον θεσμό της διαμεσολάβησης

TAGGED:Must Read
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Συρμούλα Τζήμα: Από άκρη σε άκρη της Ημαθίας μας για την Παναγία
Next Article Ο φίλος της ΑΕΚ που δέχεται τις ροπαλιές στα βίντεο της Ν. Φιλαδέλφειας: «Ήρθαν να μας σκοτώσουν»
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Κυνήγι για παλιά χρέη στην Εφορία- Πότε και πώς “παγώνουν”

9 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

ΔΥΠΑ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους- Όλες οι λεπτομέρειες

6 Ιουνίου 2025
ΠολιτισμόςΒέροιαΗμαθία

“5 γενιές, μια αλυσίδα” – 70 Χρόνια Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

2 Ιουνίου 2025
ΠολιτικήΗμαθία

Απ. Βεσυρόπουλος: Ανακαινίζονται 8 σχολεία της Ημαθίας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Μ. Γιαννάκου»

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Όλες οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις!

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Άγγιξαν τα 50 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!

31 Μαΐου 2025
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?