Η πρώτη διαβούλευση με τους επαγγελματίες του Δήμου Βέροιας, με θέμα «ΓΑΣΤΡΟΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ – Καταγραφή τοπικών προϊόντων και συνταγών ταυτότητας του προορισμού και δημιουργία “menu veria gastronomy” βασισμένο στην έρευνα και τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουλίου στην αίθουσα του Δημαρχείου στη Βέροια.
Η Γαστροδιπλωματία του Δήμου Βέροιας έχει σκοπό την εξωστρέφεια των παραγωγικών μονάδων της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Σε πρώτη φάση, έγινε η διαβούλευση για τον προσδιορισμό της τοπικής γαστρονομίας και την ένταξη τοπικών εδεσμάτων και προϊόντων στις τοπικές επιχειρήσεις.
Η διπλωματία της γαστρονομίας του Δήμου Βέροιας έχει ως στόχο να αξιοποιήσει την δυνατότητα της τοπικής κουζίνας, για να ενισχύσει την πολιτισμική ιδιαιτερότητα του τόπου.
«Απώτερος σκοπός είναι να γίνουν ευρέως γνωστά τα προϊόντα της Βέροιας μέσω του Μενού και να κινητοποιηθούν οι επαγγελματίες του κλάδου προς την κατεύθυνση αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας. Θέλουμε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τόσο τις ομορφιές της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής του δήμου μας όσο και να γνωρίσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών προϊόντων στο πλαίσιο της σύγχρονης γαστρονομίας» σημειώνει ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.
«Το Μενού Βέροιας “στήνεται” στα σύγχρονα πρότυπα. Πέρα από έναν κατάλογο φαγητών, γλυκών και ποτών που θα απευθύνεται σε έναν άνθρωπο με φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες, υπάρχει το μενού για παιδιά και εκείνο για τους vegans και vegetarians, μενού τα οποία βλέπουμε στα σύγχρονα εστιατόρια. Επίσης θα απευθύνεται σε ειδικές κατηγορίες διατροφής, όπως μενού για διαβητικούς ή για άτομα με αυξημένη χοληστερίνη» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Λάζαρος Ασλανίδης.
Βασική επιδίωξη είναι να ενισχυθεί η αξία των προϊόντων στη βάση των εξαιρετικών προοπτικών για συνολική ανάπτυξη και προώθηση των προϊόντων υπαίθρου, δημιουργώντας υπεραξία σε αυτά.
Παρόντες στην εκδήλωση – διαβούλευση ήταν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) Γιώργος Καββαθάς, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος και Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μακάριος Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σερρών, Σωτήρης Κοτσαμπάς, ο Επ. Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννης Παπαργύρης, η Επίκουρη Καθηγήτρια, κλινική διαιτολόγος, ψυχολόγος, Δρ. Αιμιλία Βασιλοπούλου, η παιδίατρος, Ελένη Καζελίδου, ο συνεργάτης του Δήμου Βέροιας, Γιώργος Παλαισίδης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Κώστας Παπαοικονόμου, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, Δημήτρης Τσανακτσίδης και ο Πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ, Θεόφιλος Τεληγγιανίδης. Την Π.Ε. Ημαθίας εκπροσώπησαν η ειδική σύμβουλος, Νίκη Καρατζιούλα και η υπεύθυνη Γραφείου Τουρισμού Π.Ε. Ημαθίας, Μαρία Ανδρεάδου. Στη διαβούλευση επίσης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντσιος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Βέροιας, Κων/νος Σαμανίδης, ο Πρόεδρος του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας, Ιωάννης Βουγιούκας, ο Πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Βέροιας, Τάσος Παγούρας, η Πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, Γιάννα Πιλιτσίδου, ιδιοκτήτες εστιατορίων, αμπελουργοί και βοοτρόφοι.