Ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες η ζήτηση δανείων με πολύ χαμηλά επιτόκια από τον δανειακό μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και ήδη, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι δανειακοί πόροι αυτού του «πακέτου» έχουν σχεδόν εξαντληθεί και η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να τους αυξήσει.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες, σε συζήτηση στο FinForum 2023 ο Θεόδωρος Τζούρος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking στην Τράπεζα Πειραιώς, έχουν απομείνει πλέον μόνο 600 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τις Βρυξέλλες για να αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζούρος, το ίδιο πρόβλημα εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων λόγω μεγάλης ζήτησης παρατηρήθηκε και με τα φθηνά δάνεια κεφαλαίου κίνησης που προσφέρθηκαν πρόσφατα μέσω προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπου τα 600 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες και πλέον γίνονται συνεννοήσεις μεταξύ τραπεζών και Αναπτυξιακής Τράπεζας για να επεκταθεί το πρόγραμμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις, πολλές εξ αυτών μικρομεσαίες, αφού τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν «τρέξει» τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες επιτρέπουν χρηματοδότηση με πολύ χαμηλό επιτόκιο και για μεγάλη χρονική διάρκεια.
Όπως ανέφερε στην ίδια συζήτηση ο Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει πολύ χαμηλό επιτόκιο (0,35%) στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επιχειρήσεις. Έτσι, έχουν υποβάλει επενδυτικά σχέδια περίπου 90.000 επιχειρήσεις και οι περισσότερες είναι μικρομεσαίες.
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί έως τώρα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους (περιλαμβάνονται δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τραπεζικά δάνεια και ίδια κεφάλαια) 16 δισ. ευρώ και ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης από τις τράπεζες σχέδια ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Το 60% των σχεδίων έχουν υποβληθεί από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα κινήθηκε εξαιρετικά γρήγορα, γι’ αυτό και οι εκταμιεύσεις από τις Βρυξέλλες έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ προγραμματιζόταν να γίνουν αυτόν τον Μάιο.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην αξιολόγηση χρηματοδοτικών αιτημάτων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Eurobank, είναι η ανεπαρκής παροχή οικονομικών στοιχείων, ώστε να αξιολογηθεί η πιστοληπτική τους ικανότητα.
Μάλιστα, ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι η Eurobank, προκειμένου να αντλεί αξιόπιστα στοιχεία και με βάση αυτά να δανείζει μικρές επιχειρήσεις έχει δημιουργήσει το προϊόν POS Advance, όπου αντλούνται στοιχεία από το σύστημα πληρωμών της επιχείρησης για να προσδιορίζεται ο τζίρος και με βάση αυτά να χορηγούνται δάνεια.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπ. Οικονομικών (30 Απριλίου) έδειξαν ότι σε 12,33 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των 392 επενδυτικών σχεδίων που είχαν υποβληθεί, έως τότε, στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από τα 12,33 δισ. ευρώ, 5,1 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), 4,11 δισ. ευρώ είναι κεφάλαια που έχουν διαθέσει οι τράπεζες και σε 3,12 δισ. ευρώ αντιστοιχεί η ίδια συμμετοχή των επενδυτών (στοιχεία έως 30.4.2023).
Τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο πρωτογενής τομέας, η βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, οι ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις – ΑΠΕ, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες.
Οι 136 δανειακές συμβάσεις, που έχουν, ήδη, υπογραφεί στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5,74 δισ. ευρώ (δάνεια ΤΑΑ: 2,34 δισ. ευρώ, κεφάλαια τραπεζών: 1,99 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια: 1,41 δισ. ευρώ). Για τις παραπάνω δανειακές συμβάσεις, το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,9% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων σε 12 έτη.
Αξίζει να επισημανθεί πως από τις 392 επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί οι 236 προέρχονται από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), με το συνολικό προϋπολογισμό τους να διαμορφώνεται στα 2,75 δισ. ευρώ.