Από τις 26 Ιουνίου ως 1 Ιουλίου 2023 διαρκεί στο Πολιτιστικό Κέντρο ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ του Λιμένα της Θάσου στην τρίτη αίθουσα ,η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Εικαστικού Θεσμού της Βόρειας Ελλάδας Τέχνης Φλόγα με τίτλο «ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ ΕΙΣ ΠΟΛΥΓΝΩΤΟΝ» που παρουσιάζεται στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ 2023 της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης της Θάσου με αντιπροσωπευτικά έργα 50 αναγνωρισμένων καλλιτεχνών από την Περιφέρεια της Α.Μ.Θ και από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το Φεστιβάλ Τεχνών Θάσου της ΔΗ.ΚΕΘ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά εξακολουθεί να είναι πολυμορφικό και να αποτελεί την αφορμή και τον τόπο συνάντησης των τεχνών ,των εικαστικών ,του βιβλίου ,του θεάτρου, της μουσικής. Θέλοντας να επικοινωνήσει το πολιτιστικό μεγαλείο του νησιού δίνει βήμα στους ντόπιους δημιουργούς για να συστηθούν μέσα από την τέχνη τους στο κοινό.
Παράλληλα φιλοξενώντας καλλιτέχνες από άλλες περιοχές αναζητά πολιτιστικές διαδρομές που οδηγούν στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την αναψυχή καθώς πιστεύει πως η τέχνη αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού και συμβάλει στην σφαιρική καλλιέργεια του ανθρώπου. Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ΔΗΚΕΘ είναι η Στέλλα Φουρναράκη και Πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.Θ. είναι ο Γεώργιος Κουτσουμανής.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του εικαστικού θεσμού Τέχνης Φλόγα , ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει την παρούσα έκθεση έχει επισημάνει μεταξύ άλλων : ‘’Η ανίκητη αίσθηση του απεριόριστου στην έκθεση «Τέχνης Φλόγα εις Πολύγνωτον » που αποτελεί αφιέρωμα στον σημαντικό καλλιτέχνη της αρχαιότητας εμπεριέχει ευφάνταστες θεματολογίες που συγκροτήθηκαν από τις συλλήψεις των δημιουργών ως πονήματα άριστης, εκλεπτυσμένης προοπτικής και απαιτούμενης ευαισθησίας με συγκεκριμένο και ανεξάρτητο μέγεθος εκποίησης.
Η έμπνευση τους άπτεται μιας καταγραφής με κινητήρια δόμηση μεγαλείου που ίπταται από γήινες ,ζωογόνες ζητήσεις, ενδεικτικές αποχρώσεις, πλήρεις οντότητες και νεωτεριστικές εκδοχές που καθηλώνουν καθώς εστιάζουν σε ενδεικτικά σημεία. Οι θαυμαστοί καρποί που αποκομίζουμε ως θεατές παρακολουθώντας τις έμφυτες πρωτογενείς ωσμώσεις αναδεικνύουν τα ευκρινή αποτελέσματα του συνδυασμού των πηγαίων και αξεπέραστων εικονισμών και των διαθέσεων της λεπτομερειακής ιστορικότητας. Αναμφίβολα αντικρίζουμε εκθέματα με απέραντους χρωματικούς ορίζοντες και σχεδιαστικές ενδοσκοπήσεις που εμπεριέχουν συναφείς προσανατολισμούς και εμβληματικούς προσδιορισμούς οικείων διαδρομών.
Με απόλυτα εμπεριστατωμένη σαφήνεια διαθέσεων βλέπουμε να αρμολογούνται επιμηκύνσεις και συστοιχίες εμπέδωσης . Στην έκθεση που αποτελεί συνέχεια των παλαιότερων επιτυχημένων δράσεων του Εικαστικού Θεσμού στο Καλογερικό αλλά και στο νησί της Θάσου ,όπως υπήρξε το αφιέρωμα στον Αλέκο Φασιανό που έχει προοπτική να παρουσιαστεί και τώρα οι σειρές των επιτευγμάτων χαρακτηρίζονται από την ποικιλομορφία της γραφής και ταυτόχρονα μέσα από μια κοινή συνισταμένη εξερευνούν ένα ανυσματικό πεδίο έκφρασης’’ .
Η έκθεση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο εικαστικός Θεσμός Τέχνης Φλόγα που διευθύνεται και διοικείτε από τον ιδρυτή του, ιδιοκτήτη του Μedia Group ΝΕΑΠΟΛΙΣ Σταύρο Δεληγιάννη θα πραγματοποιήσει στην συνέχεια εκθέσεις στην Ξάνθη με αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι ,στην Δράμα με αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, στην Σαμοθράκη και το φθινόπωρο στην Κέρκυρα. Το βασικό επιτελείο του συγκροτείτε από τον Σταύρο Δεληγιάννη ,την Έφη Δεληγιάννη, του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ ,την νομικό Ζαφειρώ Χατζοπούλου, τον ιστορικό Τέχνης Λεόντιο Πετμεζά και τον εικαστικό Νίκο Ζάρα.
Μεταξύ άλλων στις φετινές εκθέσεις του θα δούμε αριστουργηματικά εκθέματα που φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες : Αλέκος Φασιανός, Σύνη Αναστασιάδη, Μαριλένα Φωκά, Δημοσθένης Σωτηρούδης, Γιάννης Μόραλης, Τάκις, Νίκος Ζάρας, Άγγελος Κουγιουμτζής, Γιάννης Μητράκας, Δημήτρης Ναλμπάντης, Άρης Ασσαριωτάκης, Κώστας Καρακίτσος, Φλοέλ, Θέμης Σιμιτσάκος, Δελίνα Βασιλειάδη, Γιώργος Μπότσιος, Κορίνα Kομπολίτη, Γιάννης Ζαχαρόπουλος, Θέμης Κελέκης, Κώστας Μπεκιάρης.
Τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στις εκάστοτε εκθέσεις του Τέχνης Φλόγα κρίνονται και επιλέγονται από πενταμελή επιτροπή που συγκροτείτε από εκπροσώπους του θεσμού και των φορέων συνεργασίας με τον θεσμό.