Νέα ειδική ψηφιακή πλατφόρμα επιστρατεύει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» και του λαθρεμπορίου και τις καταγγελίες των πολιτών.
Η πλατφόρμα θα δέχεται επί 24ώρου βάσεως καταγγελίες και αναφορές πολιτών για φορολογικές παραβάσεις. Με τη χρήση ειδικού λογισμικού που ενσωματώνεται στην πλατφόρμα, όλες οι καταγγελίες και οι πληροφορίες θα αξιολογούνται μέσα σε λίγες ώρες. Τη συνέχεια θα αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Με βάση αυτές τις καταγγελίες -που μπορεί να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες- το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.
Αναλυτικότερα, στην ειδική φόρμα, οι πολίτες θα αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία.
Τα στοιχεία αυτά θα αξιολογούνται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία η της επιχείρησης.
Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη δεν είναι λίγες οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν εντοπιστεί μετά από καταγγελία.
Σημειώνεται ότι σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις που ελέγχουν οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ εντοπίζονται να έχουν φορολογικές παραβάσεις. Μάλιστα, οι ελεγκτές δεν πηγαίνουν πλέον στα «τυφλά» αλλά στοχευμένα αξιοποιώντας πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.
Με το σημερινό καθεστώς, οι καταγγελίες που φθάνουν στον ελεγκτικό μηχανισμό φιλτράρονται και βαθμολογούνται από ειδική επιτροπή προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ανίχνευση και τον εντοπισμό μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, παράνομου πλουτισμού και ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στην επιτροπή, με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο. Με τον αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος, με 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου. Ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό.
Κάθε πληροφορία περνά από τρία ακόμη φίλτρα. Αν είναι απλή, επείγουσα ή εξαιρετικώς επείγουσα. Στη συνέχεια πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές οι οποίοι αναλαμβάνουν την έρευνα των υποθέσεων.