Η απόφαση ελήφθη μετά το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους 79 μέχρι στιγμής νεκρούς μετανάστες από το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.
Το κυβερνητικό επιτελείο έλαβε τις σχετικές αποφάσεις και ανακοίνωσε την κήρυξη του τριήμερου εθνικού πένθους.
Η ανακοίνωση:
Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία.
Πώς και γιατί φτάσαμε στον «υγρό τάφο»
Στις αλλεπάλληλες αρνήσεις των διακινητών που ήταν επικεφαλής του δουλεμπορικού το οποίο ταξίδευε προς την Ιταλία αλλά ανετράπη τα ξημερώματα της Τρίτης στέκονται στο Λιμενικό Σώμα, μετά τον εντοπισμό 79 σορών στη θάλασσα και στη διάσωση 104 ανθρώπων.
Όπως επισημαίνουν στο enikos.gr έκαναν πολλές προσπάθειες να προσεγγίσουν το σκάφος και να προσφέρουν βοήθεια στους αλλοδαπούς, όμως άγνωστο γιατί και πώς, οι επικεφαλής του «σάπιου» αλιευτικού επέλεξαν να προχωρήσουν. Άγνωστο πώς η μηχανή του δουλεμπορικού σταμάτησε και ξαφνικά άρχισαν οι κλυδωνισμοί από τα αριστερά προς τα δεξιά με αποτέλεσμα το αλιευτικό να ανατραπεί και οι μετανάστες να καταλήξουν στο νερό.
Πλέον θεωρείται αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί κάποιος εν ζωή, καθώς το πλοίο μήκους 28 μέτρων, έχει καταλήξει στον βυθό της θάλασσας. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η μηχανή του αλιευτικού ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου.
Η βαρύτητα των αρχών, τόσο του Λιμενικού όσο και της ΕΥΠ, πέφτει πλέον στους διακινητές, οι οποίοι εκτιμάται πως είναι ανάμεσα στους διασωθέντες, οι οποίοι θα παραμείνουν και την Πέμπτη στην Καλαμάτα, ούτως ώστε να αρχίσουν να δίνουν τις πρώτες επίσημες καταθέσεις τους, αφού πρώτα ξεπεράσουν το σοκ της διάσωσης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι ρωτούν τους γιατρούς και τους διασώστες αν έχουν δει κάπου τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία εξακολουθούν να αγνοούνται.
«Το πλοίο άρχισε να κλυδωνίζεται από τα αριστερά προς τα δεξιά. Ξαφνικά ανετράπη. Σταμάτησε η μηχανή. Δεν ξέρουμε πως έγινε και τι έγινε», είπε μεταξύ άλλων ένας από τους μετανάστες που διασώθηκε. «Ξεκινήσαμε από τη Λιβύη. Πηγαίναμε στην Ιταλία. Άγνωστο πώς το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά. Υπήρχαν άτομα στο αμπάρι του πλοίου», φέρεται να κατέθεσε ένας από τους διασωθέντες.
Ένα από τα σενάρια τα οποία εξετάζονται από τις λιμενικές αρχές είναι να προκλήθηκε το ναυάγιο έπειτα από κάποια διαμάχη που είχαν οι μετανάστες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι μετανάστες ενδεχομένως να λογομάχησαν γιατί υπήρξε διαφωνία με τους διακινητές για το πού να ταξιδέψουν.
«Είχαν πληρώσει για την Ιταλία και όχι για την Ελλάδα. Στην Ιταλία είναι πιο εύκολη η πρόσβαση και μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα είναι πιο αυστηροί οι όροι», ανέφερε κορυφαία πηγή του Λιμενικού στο enikos.gr.
«Τους είπαμε να τους διασώσουμε όταν τους συναντήσαμε πρώτη φορά. Αρνήθηκαν. Μας ζήτησαν μόνο φαγητό και νερό. Φορτηγά πλοία τους έδωσαν φαγητό και νερό για να συνεχίσουν», υποστήριξε η ίδια πηγή.