Βέροια – Κώστας Χρυσόγονος: Οι δώδεκα βασικοί άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ
Την κεντρική πολιτική εκδήλωση διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαΐου το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στη Βέροια.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το εκλογικό κέντρο επί της οδού Ελιάς, με ομιλητή τον πρώην Ευρωβουλευτή και υποψήφιο Βουλευτή, Κώστα Χρυσόγονο.
Ο κ. Χρυσόγονος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και παρουσίασε τους δώδεκα βασικούς άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.
Οι δώδεκα βασικοί άξονες:
1. Αλλαγές στο κράτος. (διαφάνεια, όλες οι αποφάσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ). Αξιοκρατία (καμία πρόσληψη στο δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ). Αποκομματικοποίηση του κράτους και επιλογή Διοικητών, Οργανισμών και Νοσοκομείων με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό και πενταετή θητεία. Ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών.
2. Ενίσχυση της ενίσχυσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μια κοινωνία ανοιχτή χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς για όλους τους πολίτες. Κατάργηση των διατάξεων του νόμου συγκάλυψης των υποκλοπών.
3. Εργασία με κανόνες και αξιοπρέπεια. Ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μετά από διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, και να υπάρξει άμεσο ξεπάγωμα των διετιών. Κατάργηση των διατάξεων του Νόμου της Ν.Δ. για ωράριο και απολύσεις. Κανόνες για τις νέες μορφές εργασίας και τις πλατφόρμες. Νέο μισθολόγιο για τους Δημόσιους υπαλλήλους από το 2024 με αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες του πληθωρισμού και με αξιοκρατικό σύστημα μισθολογικής επιβράβευσης.
4. Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προστασία του Δημόσιου Χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο. Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμες προσλήψεις και όχι με επικουρικούς. Αύξηση των αμοιβών και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ενσωμάτωσης της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές του κράτους. Χρηματοδότηση 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Υγεία.
5. Επένδυση στην Παιδεία. Καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Εξωστρεφή Πανεπιστήμια με σύνδεση με την παραγωγή, χρηματοδότηση της έρευνας και αξιοκρατία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη. Ενισχυτική διδασκαλία για την κάλυψη των ανισοτήτων. Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
6. Αξιοπρεπείς συντάξεις. Καθιέρωση νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των νόμων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στις συντάξεις από το 2024.
7. Δεύτερη ευκαιρία στους αδύναμους δανειολήπτες. Επαναφορά της προστασίας της α’ κατοικίας με επικαιροποίηση του Νόμου του ΠΑΣΟΚ το 2010. Κανόνες για τη λειτουργία των funds.
8. Μέτρα για τη νεολαία. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων με πλήρη απασχόληση. Στήριξη για τις νέες μητέρες. Κανένα παιδί να μη μένει εκτός παιδικών σταθμών. Ενίσχυση του επιδόματος μητρότητας για τις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες.
9. Δικαιότερο προοδευτικό φορολογικό σύστημα με μείωση των φόρων στην εργασία, με μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και προσωπικής φροντίδας. Με έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων σε μονοπωλιακούς τομείς της οικονομίας.
10. Ανάπτυξη Made in Greece. Εθνικό Αναπτυξιακό Στρατηγικό Σχέδιο με αλλαγή των προτεραιοτήτων στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Περιφερειακή ανάπτυξη και διασύνδεση του τουρισμού με όλους τους κλάδους της οικονομίας και ιδιαίτερα την αγροδιατροφή.
11. Περιβάλλον. Επενδύσεις στα δίκτυα. Πρόσβαση όλων των πολιτών στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ανάπτυξη ενεργειακών ενοτήτων. Δίκαιη μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές. Ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με σύγχρονα μέσα και ανανεωμένα σχέδια πρόληψης.
12. Στήριξη των αγροτών. Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της επιδότησης των αγροτικών εφοδίων του κόστους ενέργειας και μεταφοράς των προϊόντων. Καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων αποζημιώσεων και ενισχύσεων των αγροτών. Επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ για κάλυψη καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.