Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Βέροιας το πρωί της Δευτέρας 20 Μαρτίου.
Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία στην οδό Κεντρικής, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που εντάσσει τα νερά στην ΡΑΑΕΥ και ανοίγει έμμεσα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ.
Για το ζήτημα μίλησαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο Εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Σιαφαρίκας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΥΑ Παύλος Δραγκόλας, ο Γεν. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας Σάββας Τσιχλακίδης, η Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ημαθίας Ιωάννα Σοφρόνωφ, η Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Βαρβάρα Σαράντη και ο Εκπρόσωπος του Μέρα25 Σάββας Σαρηγιαννίδης.
Όπως τονίστηκε, το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή αφού, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν.
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για την ΡΑΑΕΥ που ιδιωτικοποιεί τα νερά
Στη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, αποφασίστηκε ομόφωνα η κλιμάκωση τον αγώνα προκηρύσσοντας 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Δευτέρα 20 Μαρτίου, ημέρα που θα ψηφιστεί το Νομοσχέδιο στη Βουλή με μοναδικό αίτημα την απόσυρσή του που ιδιωτικοποιεί τα νερά.
Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών της χώρας, με υπόμνημα ζητά την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου για το νερό γιατί όπως αναφέρουν «Με το νομοσχέδιο αυτό, η διαχείριση των υδάτων, η διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής και οι συναφείς αποφάσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, απομακρύνονται από το Κράτος και ανατίθενται στην αρμοδιότητα της δημιουργούμενης Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και υδάτων. Με τον τρόπο αυτό χάνεται ο χαρακτήρας του πόσιμου ύδατος ως κοινωνικού αγαθού, απαραίτητου για την ζωή και την υγεία των πολιτών και αντί αυτού αντιμετωπίζονται οι σχετικές υπηρεσίες ως ρυθμιζόμενες κατ’ αντιστοιχία με αγορές άλλων αγαθών και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την εξασφάλιση της υγείας των πολιτών, δε νοείται παρά μόνο άμεσος κρατικός έλεγχος στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος, ο οποίος δεν μπορεί να υποκατασταθεί με την απλή εποπτεία μέσω της ως Άνω Ανεξάρτητης Αρχής, ενώ, από τις παραδοχές αυτές της Νομολογίας, δεν νοείται καν η συζήτηση για ιδιωτικοποίηση των παρόχων αυτών, μέσω της απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από ιδιώτες επενδυτές».
Κατόπιν τούτων ζητούμε από τον Υπουργό να αποσύρει από το ανωτέρω νομοσχέδιο τα άρθρα που αφορούν τους παρόχους και την διαχείριση των υπηρεσιών πόσιμου ύδατος, σύμφωνα με τα όσα έχουν κριθεί, με τις ανωτέρω αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ για τους λόγους που εκθέσαμε, δεν είναι δυνατό να βελτιωθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις με οποιεσδήποτε φραστικές ή λεπτομερειακές τροποποιήσεις και δεν μπορούμε, επομένως, να σας συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή.