Σαρωτικό κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά αγαθά πλήττει εκατομμύρια νοικοκυριά, με τις τιμές σε ορισμένα είδη να έχουν εκτοξευτεί σε απίστευτα επίπεδα.
Η ελπίδα των νοικοκυριών για να μειωθεί η επιβάρυνση, στρέφεται στο market pass που θα διατεθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας.
Σύμφωνα με τη Eurostat, o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,4% από 4,5% τον Ιούλιο, με τη μικρή επιβράδυνση να οφείλεται βασικά στη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022.
Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για τον Εναρμονισμένο Πληθωρισμό, ο οποίος διαφέρει από τον Εθνικό Πληθωρισμό και επιπλέον, πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, καθότι τα οριστικά ποσοστά μεταβολής θα ανακοινωθούν στις 8 Σεπτεμβρίου, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Κατά τα άλλα, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν όχι μόνο να βρίσκονται στα ύψη, αλλά και να αυξάνονται επιπλέον. Η εικόνα στις λαϊκές αγορές και στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι απογοητευτική, καθώς μεταξύ άλλων:
Η ντομάτα εξακολουθεί να πωλείται στα 2 – 2,5 ευρώ το κιλό, η ελάχιστη τιμή.
Το καρπούζι παραμένει πανάκριβο καθώς η τιμή του βρίσκεται σταθερά στο 1 ευρώ το κιλό και η αγορά ενός μεσαίου καρπουζιού απαιτεί κατ΄ ελάχιστον 10 ευρώ.
Το ελαιόλαδο κατέστη ξαφνικά πανάκριβο με την τιμή του να εκτοξεύεται στα 12 ευρώ το λίτρο, τιμή διπλάσια σε σχέση με την τιμή στην πωλείτο πριν από δύο μήνες και σε σύγκριση με πέρυσι.
Σε ότι αφορά ειδικά στα τρόφιμα, οι τιμές χονδρικής των βιομηχανοποιημένων τροφίμων τον περασμένο Ιούλιο κατέγραψαν νέα αύξηση κατά 7,2%, που σημαίνει νέες αυξήσεις στα ράφια, οι οποίες στο σύνολό τους θα εμφανιστούν στις επόμενες εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε σημαντικές ανατιμήσεις στα τρόφιμα όπως φρούτα 19,4%, λαχανικά 15,5%, γαλακτοκομικά – αυγά 14,4%, μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων 13,3% και ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά κατά 11,6%.
Επίσης, τον Ιούλιο τα φάρμακα ακρίβυναν κατά 18,7, η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο κατά 11,6%, τα ανταλλακτικά – αξεσουάρ αυτοκινήτου κατά 11,5%, οι κινηματογράφοι – θέατρα κατά 10,9%.
Στην Ευρωζώνη
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε τον Αύγουστο στο 5,3%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο. Οι τιμές των τροφίμων τράβηξαν ανοδικά τον δείκτη, ενώ μειωτικά επέδρασαν οι μειώσεις στις τιμές των ενεργειακών αγαθών.
Ειδικότερα, τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός εμφάνισαν την υψηλότερη ετήσια μεταβολή τον Αύγουστο (9,8% σε σύγκριση με 10,8% τον Ιούλιο), και ακολουθούν υπηρεσίες (5,5% σε σύγκριση με 5,6%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, σε σύγκριση με 5,0%) και η ενέργεια (-3,3% σε σύγκριση με -6,1%).
Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, επιβράδυνε στο 5,3% τον Αύγουστο από 5,5% τον Ιούλιο.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο από 6,5% τον Ιούλιο, ενώ στη Γαλλία, επιταχύνθηκε στο 5,7% από 5,1% τον προηγούμενο μήνα.
Στην Ιταλία πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 5,5% από 6,3% τον Ιούλιο, ενώ στην Ισπανία ενισχύθηκε στο 2,4% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα.